Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskrcaj putnika i vozila

Putnički brod Aurelia sretno stigao u Split nakon višesatnog tegljenja: "Sve je proteklo u najboljem redu"

Aurelia (Foto: Screenshot/Marine Traffic)
Aurelia (Foto: Screenshot/Marine Traffic) Screenshot/Marine Traffic
Aktualno Galerija +0 Aurelia (Foto: Screenshot/Marine Traffic) Galerija 1/1 >>
Putnički brod Aurelia, kojemu je otkazao motor na putu iz Ancone, stigao je u Split. Teglio ga je remorker Pollux, a u splitsku luku stigao je nešto prije 13 sati.

Putnički brod Aurelia stigao je u Split nakon višesatnog tegljenja. U splitsku luku uplovio je nešto prije 13 sati. U tijeku je iskrcaj putnika i vozila.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Aurelia je putovala cijelu noć do Splita, a kapetan Lučke kapetanije Željko Kuštera rekao nam je da su svi putnici dobro i da je noć protekla mirno.

"Svi putnici su OK, noć je protekla u najboljem redu, mirno. Radi se o tegljaču i brzini koja nije uobičajena i zato sve to skupa toliko dugo traje", rekao nam je kapetan.

Tegljenje broda trajalo je nešto više od 40 sati. Brod se pokvario uslijed pregrijavanja jednog pogonskog postrojenja, nakon čega je brodu u nevolji pritekao tegljač.

Aurelia je isplovila iz Ancone u srijedu oko 20:30, a u četvrtak oko 7 sati trebala je uploviti u Split. Putovanje je tako umjesto desetak sati trajalo oko 41 sat.
 

Na brodu nema ozlijeđenih

Tegljač Pollux u četvrtak kasno popodne preuzeo je u tegljenje prema Splitu putnički trajekt Aurelia s 215 putnika i 92 člana posade, koji je u četvrtak ujutro zbog otkazivanja motora doplutao na devet nautičkih milja južno od otoka Žirja, a na havariranom brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom havarije nije došlo do onečišćenja mora, a na brodu nema ozlijeđenih osoba, stoga nije bilo potrebe angažirati spasilačku akciju prema osobama na brodu, naveo je David Radas iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.

Brod Aurelia dužine 148 metara, koji redovito plovi između Ancone i Splita pod zastavom Cipra, u srijedu oko 20:30 isplovio je iz luke Ancona, a u Split su trebali stići u četvrtak u 7 sati. Dojava o pregrijavanju jednog pogonskog postrojenja u brodu stigla je u Nacionalnu središnjicu MRCC Rijeka oko 4:30, a poslao ju je zapovjednik ro-ro putničkoga broda Aurelia. Nastavljena je kontinuirana komunikacija s havariranim brodom.

Nedugo nakon dojave havarije u blizini broda Aurelia neko je vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no nije bilo potrebno s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva.

U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik Brodara angažirao je tegljač Pollux iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je u četvrtak u 15 sati doplovio do havarirane Aurelije, i to nakon što je otkazan prethodni angažman dvaju tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

MRCC Rijeka je u četvrtak u 15:30 zaprimio je potvrdu da je tegljač Pollux sigurno privezao putnički brod Aurelia, a nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u četvrtak u 16:30.

S obzirom na to da se kvar pogonskog stroja smatra pomorskom nezgodom, nakon zbrinjavanja putnika i tereta brod će, sukladno postupcima Pariškog memoranduma o međunarodnom režimu inspekcijskih pregleda brodova, biti podređen detaljnom inspekcijskom pregledu  inspektora sigurnosti plovidbe. (MT/Hina)

Aktualno Dnevnik Nove TV istražuje kakvo voće i povrće jedemo: "To se ne može ni očistiti. Opere se – pa što bude!" Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tržnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pesticidi u voću i povrću (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Dnevnik Nove TV istražuje kakvo voće i povrće jedemo: "To se ne može ni očistiti. Opere se – pa što bude!" 1/4 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene