Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Pantovčaku dogovor za bolju budućnost

Budućnost Hrvatske je u "Povelji za novi početak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je u Uredu Predsjednika nacrt povelje 'Za novi početak'.

Na sjednici Vijeća uz predsjednika Josipovića sudjelovali su i predstavnici vodećih stranaka (HDZ, SDP, HNS), te ministar Đuro Popijač i predstavnici sindikata i gospodarstvenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zamjera mu loše prognoze Linić: Moje mišljenje o Rohatinskom je jasno, svoj posao radi izvrsno Slika nije dostupna Stručnjaci o gospodarskom rastu 'Mi za 20 godina nećemo biti tamo gdje je i europski prosjek'

Jedan od njih, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, kaže kako bi bio zadovoljan da Hrvatska zadrži razinu iz 2010. godine. Tvrdi kako bi to bio znak da smo kao društvo zaustavili eroziju i počeli stabilizaciju. Smatra kako na stabilizaciju i zaustavljanje gospodarske krize u zemlji ne možemo sami utjecati, jer na to utječu brojni vanjski faktori.

>> 'Ako hrana poskupi Vlada je krivo procijenila'

Tedeschi smatra kako bi pozitivan rast njemačkog gospodartva u prošloj godini mogao povući i rast u europskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj. Za povelju nazvanu 'Za novi početak', koja bi trebala predstavljati strategiju Hrvatke do 2025. godine, rekao je kako je dobra, ali i da predstavlja vrhunsko političko pitanje.

Garancije povelje

Tedeschi dodaje kako već sama struktura Vijeća za konkurentnost, u kojem se nalaze predstavnici i HDZ-a, SDP-a, HNS-a, sindikata te poslodavaca, podrazumijeva da su obavljene međusobne konzultacije, vezane za gospodarske i socijalne probleme.

Kao garanciju povjerenja u povelju navodi ugled institucije predsjednika Republike kod građana, kao i sadržaj povelje, koji bi morao navesti bitne političke čimbenike da tu povelju i potpišu. NVK je nacrt povelje predstavio predsjedniku Josipoviću, a njezin konačan oblik očekuje se kroz naredna dva tjedna.

Investicije kao 'magična' riječ

'Siguran sam da mi kao društvo imamo resurse, ljude i dovoljnu količinu znanja i dostupnosti kapitalu, ali isto tako moramo biti svjesni da svatko u tome novom putu mora biti spreman na odricanje i smanjenje komfora', zaključio je Tedeschi.

Tedeschi se osvrnuo i na temu velike nezaposlenosti i zapošljavanja. 'Što se tiče zapošljavanja, svi govore magičnu riječ investicije. S druge strane svjesni smo da postoji čitav niz administrativnih barijera, a isto tako da su porezni sustav i parafiskalni nameti koje kompanije trpe i moraju preuzeti na sebe, nisu nešto što bi Hrvatsku svrstavalo u visoko atraktivnu zemlju za investicije', rekao je Tedeschi.

'Gomilamo zaduženje, imamo brojne poteškoće, naša konkurentnost je u padu. Drugim riječima, dosadašnji model ekonomskog rasta je potrošen i mislimo da je potreban novi početak, drugačiji pristup razvoju', kazao je predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene