Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li porasti cijene

'Ako hrana poskupi Vlada je krivo procijenila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najave eventualnih poskupljenja hrane, izazvane poskupljenjem benzina, uznemirile su hrvatsku javnost.

' Ako dođe do poskupljenja Vlada nije dobro procijenila', odgovorio je na pitanje novinara predsjednik Josipović na susretu Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Andrej Grubišić, ekonomski analitičar - 3 Za Dnevnik Nove TV Ekonomski analitičar o rastu cijena i mjerama: "Ukinuo bih sva ograničenja vezana uz cijene jer to ne potiče konkurenciju"

>> 'Nezaposlenih bi do ožujka moglo biti 350.000'

Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je predsjedniku svoje povelje općenitih ciljeva za bolju gospodarsku budućnost Hrvatske. Između ostalog među mjerama su povećanje BDP-a, povećanje zaposlenosti i poboljšat obrazovanje.

Hrvatskoj je potrebna strategija

'Kad odemo malo na Google i 'zaguglamo' 2020. godinu vidimo da ne samo da Eu, nego i gotovo sve razvijenije zemlje, korporacije, pa čak i nevladine organizacije imaju viziju razvoja u ovom desetljeću', istaknuo je Josipović.

Hrvatska nije među tim zemljama, rekao je Josipović i dodao kako je povelja o strategiji razvoja Hrvatske do 2025. godine upravo ono što našoj državi treba. Poveljom se definiraju najopćenitiji ciljevi, koje će se onda nastojati ostvariti, pojasnio je predsjednik.

Tri cilja

'Time se želi povećati BDP na 30.000 eura i dostići prosjek EU, povećati ukupnu zaposlenost stanovništva, na razinu od 75 posto i povećati udio visokoobrazovanih na udio od 30 posto', naglasio je Josipović.

'Ne možemo biti sigurni, jer iza svake takve proklamacije mora stajati rad', odgovorio je Josipović na upit novinara o ostvarenju tih ciljeva i dodao kako je uvjeren da će ih sve političke opcije podržati. 'Odgovornost će zasigurno dovesti do toga da oni koji obećaju, a ne ostvaruju ono što su obećali, nestaju sa scene', poručio je.

Predsjednik je zaključio kako su neke temeljne vrijednosti u Hrvatskoj narušene te da se nedovoljno poštuje rad i poduzetništvo. Na kraju je istaknuo kako se nada da će povelja biti motivator svim onima koji žele raditi na dobrobiti Hrvatske.

'Naravno, pitanje je u kom smjeru će dalje ići cijene sirovina i tu je jedina mogućnost da dođe do korekcije cijena, ali ja ne bih rekla da je to u ovom trenutku najavljeno i da je to dramatično, kazala je izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene