Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Novog sindikata dogovorili su se u četvrtak nešto prije 12 sati s policijom, Vladom i sudskim službenicima o napuštanju pogona bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) u Jagićevoj ulici u Zagrebu.


Predstavnici sindikata su pristali na napuštanje TDZ-a, ali tek kada dobiju pismena jamstva, što će se dogoditi za nekoliko sati. 

Vezani članci Liječnici, ilustracija - 2 Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom" Slika nije dostupna Vlada i sindikati i dalje bez dogovora o plaćama

Deložacija se trebala provesti još u četvrtak u 8 sati. Prostor oko pogona tvornice blokirala je policija, a unutar tvornice nalazi se još 15-ak članova Novog sindikata.

Nešto prije 9 sati uz policijsku dozvolu u ograđeni prostor ušao je i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Prije toga on je okupljenim novinarima kazao kako očekuje da bi policija mogla i primijeniti silu, no da se članovi sindikata ne boje. U medijima je, pak, ranije najavio da će se sindikalci oduprijeti policiji.

Oko ograđenog prostora u blizini TDZ-a podršku članovima Novog sindikata došla je izraziti nekolicina članova Hrvatske udruge sindikata i manji broj građana.

Što se događa unutar pogona u Jagićevoj za sada se ne može doznati.

Ovrha, odnosno deložacija u bivšem TDZ-u u Jagićevoj ulici počela je u ponedjeljak, no prekinuta je jer su članovi Novoga sindikata odbili napustiti prostor tvornice.

Rješenjem o ovrsi Općinski je sud 12. srpnja odredio da radnici i sindikalci moraju napustiti tvornicu koju su zaposjeli prije gotovo četiri mjeseca, te da se tvornica preda u posjed ovrhovoditeljima.

Zagrebački Općinski sud, koji je donio odluku prema kojoj se pogon u Jagićevoj mora isprazniti i vratiti u posjed Tvornici duhana Rovinj, jučer je, kako se neslužbeno doznaje od izvora bliskog tom sudu, odbio prijedlog Novog sindikata da se odgodi provođenja ovrhe, odnosno deložacija.