Tate Roberto Mateš i Ivan Pokupec kampiraju ispred bolnice u Klaićevoj i traže da se Ekspertna skupina koja bi trebala raspravljati o mogućnosti duljeg posjeta roditelja djeci u bolnicama sastane što prije.

Galerija


Roberto Mateš i Ivan Pokupec nastavljaju kampirati ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. Nakon jučerašnje poruke iz Ministarstva zdravstva, da dok ne završe godišnji odmori ne mogu ništa poduzeti, odgovaraju - sastanite se online!

Vezani članci Saborski zastupnik Josip Đakić Đakić prebolio koronu, oporavlja se na Lošinju: "Tko nije osjetio njene teške simptome ne može zamisliti što je to" Marin Medak Zagrebačkim ugostiteljima nove olakšice zbog koronakrize: "Ako nema gostiju, neće biti niti radnih mjesta"

Prva noć je iza njih. Nije ih probudilo ranojutarnje sunce jer - probudili su se oni prije njega. "Čovjek ne hrče, čovjek ne krade pokrivače, pokrivali smo se jedan drugoga! Čujete, moramo se malo i zezati jer ovo je veliki stres i za nas, ali mi smo zapravo tu apsolutno nebitni", rekao je Ivan Pokupec.

Nakon što im je jučer iz Ministarstva zdravstva poručeno da iduća dva tjedna ne mogu očekivati konkretne poteze jer su nadležni na godišnjem, roditelji diljem Hrvatske stvar pokušavaju preuzeti u vlastite ruke. Preciznije - njih 20 tisuća, koliko ih je okupila grupa na Facebooku.

"Tamo su roditelji i svi ostali krenuli slati mailove na sve moguće adrese mjerodavne ili ne, ja više ne znam tko je tu mjerodavan", rekao je Domagoj Malović-Halapa, admin Facebook stranice podrške.

Prije četiri dana sa suprugom je otvorio Facebook grupu podrške dvojici očeva.
Njegovo je dijete prošlog tjedna proživjelo slično bolničko iskustvo zbog čega je osjećaj gorčine još jači. "Ovakve mjere bi trebale biti najgore, a ne najbolje!", poručio je Malović-Halapa.

Osim virtualno, poneka podrška zađe i u analogni svijet. Katkad s hranom, katkad s bocom vode - a danas s velikim transparentom. "Znamo koje su posljedice ako je dijete samo u bolnici, od mentalnih trauma do... dakle, traume koje su zapravo ostaju vječno kroz čitav život", rekao je Robert Schwarz.

Nakon dva dana nesnosne vrućine, ovi će se roditelji od sutra suočiti s novim izazovom. Grmljavinskim nevremenom. "Ja imam tu sreću što imam luftić na napuhavanje pa ak' kiša zađe, ak' mi zađe voda u šator, meni i prijatelju, dignut' će me pa ću plutat', a on je na povišenom tak' da nije problem", rekao je Mateš.

Ipak, nevrijeme je to koje članove Ekspertne skupine neće potjerati doma ranije s godišnjih odmora. Kažu, dok se svi ne vrate - sastanka nema. "Ako ništa drugo, imaju mogućnost odraditi taj sastanak online ili telefonski. Ako je mogla Vlada Republike Hrvatske u trećem mjesecu, ne vidim zašto ne bi i oni", kaže Pokupec.

Dva tjedna na godišnjem odmoru prolete. Za obojicu očeva, toliko čekanje je neprihvatljivo. Poručuju - nešto se mora dogoditi prije. "Svi ravnatelji bolnica mogu danas, znači ovo je sad poruka ravnateljima bolnica - svi danas mogu prilagoditi svoje uvjete u bolnicama uvjetima kakve ima Klaićeva", rekao je Mateš. "Na vama je sad, nije samo na Berošu - na vama je."