Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanska unija podupire Radina u pregovorima sa Sanaderom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni odbor i Povjerenstvo za politička pitanja Talijanske unije nakon zatvorenog sastanka ocijenio je pozitivnim nacrt ugovora između zastupnika talijanske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Furia Radina i mandatara Vlade i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Talijanska unija poziva Radina da nastavi i završi pregovore. Predsjednik TU-a Maurizio Tremul je kazao kako Unija pruža puno povjerenje Radinu prepuštajući mu odluku za konačno potpisivanje koalicijskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čuhnil potpisala potporu Sanaderu, Radin završio pregovore Slika nije dostupna Braniteljske udruge čestitale HDZ-u pobjedu na izborima

Furio Radin je, ocijenivši dosadašnji razvoj pregovora s mandatarom Sanaderom, rekao da nije posve zadovoljan postignutim sporazumom jer talijanska nacionalna manjina još nije dobila neke od bitnih traženih elemenata. 

No, rekao je, položaj manjine je po tom nacrtu ugovora već
bolji od onoga određenog ugovorom s Vladom u proteklom mandatu. Radin je još nezadovoljan neriješenim stavkama o dvojezičnosti i dvostrukom ili dodatnom pravu glasa za pripadnike talijanske nacionalne manjine.

Nastavak pregovora i potpisivanje konačnog teksta ugovora o
koaliranju ovisi o još, rečeno je, nepoznatim činjenicama, kao što su sastav Vlade, njezin program te snaga srpske nacionalne manjine u novoj Vladi. 

Radin je najavio da će, ako odluči potpisati konačni ugovor, to učiniti zajedno sa zastupnicima srpske nacionalne manjine u
Saboru, i to u četvrtak ili petak.

Rekao je kako nacrt ugovora sadrži devet točaka koje je Vlada obvezna ispuniti prema talijanskoj nacionalnoj manjini, talijanskim zajednicama i TU-u te osam točaka koje je Radin obvezan podupirati u donošenju zakona u iduće četiri godine. 

Dodao je da je u obvezama Vlade razmatranje uvođenja dvostrukog prava glasa za pripadnike talijanske nacionalne manjine u sljedeće dvije godine, uvođenje dvojezičnosti u jedinice lokalne samouprave i tijela državne uprave u
jedinicama gdje je to propisano statutom, povećanje izdvajanja za rad ustanova i udruga talijanske manjine, naročito za izdavačku kuću EDIT i ostalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene