Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čuhnil potpisala potporu Sanaderu, Radin završio pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica češke i slovačke nacionalne manjine Zdenka Čuhnil potpisala je s mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivom Sanaderom sporazum kojim je poduprla program nove vlade, koja joj, zauzvrat, jamči ostvarivanje manjinskih prava, posebno u Daruvaru.

Čuhnil je, nakon potpisivanja sporazuma, novinarima kazala kako je sa Sanaderom dogovoren nadzor nad provođenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Daruvara, u kojem je, kaže, samovoljom lokalnih vlasti onemogućena dvojezičnost.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Naglasila je da Česi ne traže dokumente ni imena ulica na maternjem jeziku, nego tek da im se osiguraju dvojezični natpisi na lokalnim institucijama i omogući isticanje manjinskih simbola, kao što se radilo do 1990.

'Želimo samo da se, kad se dođe u Daruvar, vidi da tu živi češka manjina', kazala je Čuhnil.

Sanader se obvezao i da će Vlada pomagati i u rješavanju tekućih problema u primjeni manjinskih prava, ako ih ne bude moguće riješiti na lokalnoj razini, što se posebno odnosi na poboljšanje uvjeta za češke vrtiće i škole.

Furio Radin završio pregovore s mandatarom
 
Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin završio je danas pregovore s mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivom Sanaderom, s kojim je usuglasio prijedlog sporazuma o podršci vladinu programu, a potpisat će ga tek kad ga
odobri Izvršno vijeće Talijanske unije.

Radin je novinarima kazao kako će se Izvršno vijeće te udruge sastati u utorak, te da će sporazum s mandatarom vjerojatno biti potpisan tek u srijedu ili četvrtak.

Izvijestio je da su u usuglašeni sporazum ugrađene odredbe o mogućnosti dodatnog prava glasa za talijansku manjinu te o dosljednoj primjeni dvojezičnosti u tijelima državne, javne i posebno sudbene vlasti u jedinicama lokalne samouprave u kojima je to predviđeno statutom.

Dogovoreno je i detaljnije operacionaliziranje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, potpisanoga s Italijom 1996., kao i osnivanje stalne međuresorne komisije Vlade i Talijanske unije, kojoj će predsjedati Sanader, a sastajat će se dva puta godišnje.

- Ako bude sve po planu, u sporazumu će izrijekom biti navedeno da podržavam vladin program, kojemu će sporazum biti sastavni dio, rekao je Radin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene