Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupac se šokirao

Oglasila se tvrtka zbog štakora u konzervi: "Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu"

Konzerva graha
Konzerva graha Foto: Facebook/Halo, inspektore/Screenshot
Talijanska tvrtka Fiamma Vesuviana, u čijoj je konzervi pronađen dio glodavca, na sve sumnje odgovorila je priopćenjem.

Jedan je kupac doživio veliki šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad repa glodavca. Kao što smo već izvijestili, kupac se javio Europskom centru izvrsnosti potrošača, odnosno njihovoj stranici na Facebooku "Halo, inspektore", gdje su objavljeni detalji.

Nakon toga reagirali su Državni inspektorat i Konzum, koji pod svojim brandom K Pus plasira grah Garden good. Proizvođač je talijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L. Konzum je odlučio povući cijelu seriju neto količine 400 g, LOT broja L M261, najbolje upotrijebiti do 17. 9. 2026.

Cijela priča sada je dobila i nastavak. Naime, istoj udruzi priopćenjem se javila talijanska tvrtka u čijoj su konzervi pronađeni dijelovi glodavca. Tvrde kako je, s obzirom na postupke koje provode, nemoguće da se u njihovu proizvodu pronašao dio glodavca te smatraju da je nanesena šteta njihovu ugledu.

Pročitajte i ovo Konzerva graha užas! UZNEMIRUJUĆE "U konzervi graha pronašao sam štakora!" Nakon šokantne objave povlači se cijela serija iz velikog trgovačkog lanca

Priopćenje talijanske tvrtke Fiamma Vesuviana prenosimo u cijelosti.

"Fiamma Vesuviana S.R.L. tvrtka je koja je od samog početka rada 1924., kvalitetom svojih proizvoda posvećena brizi prema svojim potrošačima jer je upravo zadovoljstvo potrošača obiteljsku tvrtku pod imenom Conserve Ambrosio, dovelo do statusa renomirane i jedne od najiskusnijih u području konzervirane hrane i proizvodnje tjestenine, a koja tvrtka danas izvozi više od 85 % svoje proizvodnje u više od 75 zemalja diljem svijeta.

Slijedom takva pristupa prema svojim potrošačima, a u odnosu na tvrdnju iz članka da je u konzervi smeđeg graha, koji na tržište pod svojim brandom Good Food plasira Konzum, a čiji je proizvođač Fiamma Vesuviana S.R.L., (LOT broj LM 261 s rokom trajanja od 17. 9. 2026.), pronađena polovica štakora, očitujemo se kako slijedi:

Cjelokupan proizvodni asortiman tipičan za mediteransku prehranu, Fiamma Vesuviana S.R.L. proizvodi isključivo poštujući provjereni sustav odabira sirovina i proizvodnju prema strogim pravilima UNI EN ISO 22000 i HACCP certifikata. U odnosu na proizvodni postupak konzerviranja smeđeg graha, isti postupak počinje ubacivanjem sušenog graha u velikim vrećama od 50 kg do 200 kg u stroj, a prije punjenja limenki, kao i nakon punjenja limenki, sirovina i konačni proizvod prolaze sljedeće kontrole:

1. stroj za puhanje za uklanjanje hlapljivih nečistoća

2. posuda za namakanje od čistog čelika koja, napunjena filtriranom vodom pomaže u hvatanju povrća ili inertnih stranih tijela sa specifičnom težinom manjom od vode koja lebde iznad posude gdje ih vadi nadležno osoblje

3. stroj s vodom za uklanjanje daljnjih stranih tijela kao što su kamenčići i sl.

4. električni optički strojevi za odabir koji mogu detektirati čak i grah različite boje za daljnju provjeru prije punjenja limenki

5. magneti za uklanjanje metalnih stranih tijela postavljenih ispred stroja za punjenje

5" X-Ray stroj za otkrivanje napunjenih i zatvorenih limenki, pozicija nakon strojeva za sterilizaciju, koji sadrže strana tijela bilo koje vrste i koji takve neispravne limenke drže izvan skladišta.

Dakle, očito je i certificirano da proizvodni postupak konzervi smeđeg graha uključuje sve potrebne provjere, što jamči najvišu moguću sigurnost za kvalitetu proizvoda. S obzirom na prethodno opisane proizvodne postupke i kontrole, kao i s obzirom na višedesetljetno iskustvo u proizvodnji, teško je makar i teoretski zamisliti okolnosti pod kojim bi se eventualno moglo dogoditi da se u konzervi smeđeg graha nađe bilo što drugo osim smeđeg graha, a poglavito da se u limenci nade polovica štakora.

Nadalje, okolnosti predmetnog slučaja, odnosno činjenica da je jedini "dokaz" za predmetnu objavu fotografija konzerve smeđeg graha pored koje se na fotografiji nalazi dio tijela neke životinje, ne pruža dovoljnu sigurnost u vjerodostojnost objave, a ta je objava samo u roku od 24 sata izazvala nesagledivu štetu do sada besprijekornom poslovnom ugledu Fiamma Vesuviana S.R.L., i to na međunarodnom planu.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaustavljen na granici Hrvati ga baš vole jesti, a sada pronađen štetan pesticid u njemu: Kamion vraćen u Egipat

Slijedom navedenog, nerazmjer između predmetne objave bez potpune provjere s jedne strane i nesagledive štete koja nastaje ugledu proizvođača s druge strane, ukazuje na potrebu da se zaštita potrošača mora provoditi odgovorno, sukladno propisima i iskustvenim standardima.

Ne dovodeći u pitanje svakog potrošača ponaosob te neupitnu podršku udrugama za zaštitu prava potrošača u njihovu legitimnom i društveno korisnom djelovanju, smatramo da nije primjereno da se primjedbe potrošača prihvaćaju nekritički, odnosno bez odgovarajuće provjere jer se takvim nekritičkim prihvaćanjem primjedbi stvara prostor za zlouporabu prava svake vrste.

Međutim, bez obzira na sve navedeno, želeći otkloniti i najmanju mogućnost da potrošači imaju bilo kakvu sumnju u apsolutnu ispravnost proizvoda Fiamma Vesuviana S.R.L, uključujući proizvode koje na tržište pod svojim brandom Good Food plasira Konzum, zajednički i u dogovoru s poslovnim partnerom Konzum d.d. odlučeno je da se iz preventivnih razloga s tržišta povuče cijela predmetna serija konzervi", stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene