Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji objavili su popodne da je svoj godišnji odmor u Francuskoj prekinuo ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.


Skandal nakon otkrića "Večernjeg lista" potkrijepljenog audio snimkama da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca potresli su slovensku političku scenu, ali po tvrdnjama slovenskih analitičara ne ugrožavaju vjerodostojnost vlade premijera Mire Cerara, niti sam arbitražni postupak.

Vezani članci Građani na biralištu - 5 Diljem Hrvatske građani biraju: ''Nema izbora na koje nisam išla jer onda se imam pravo buniti'' Testiranje na koronavirus u Karlovcu Dobri trendovi na sjeveru: U ovoj županiji incidencija pala za 20 posto, cijepili su 35 posto odraslog stanovništva

Slovenski mediji objavili su popodne da je svoj godišnji odmor u Francuskoj prekinuo ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji će dimenzije skandala analizirati idućih dana.

Kako je objavila Slovenska televizija, Erjavec je odbio komentirati objavu transkripata i audio snimaka razgovora Drenik i Sekoleca koji su i po stajalištima slovenskih pravnika "šokantni" jer kompromitiraju Sekolca i Drenikovu koji bi, kako se navodi, mogli odstupiti.

Stručnjaci međutim kažu da slučaj ne ugrožava samu arbitražu koja je potpisana kao međudržavni dokument i kojom treba riješiti granični prijepor.

Erjavec je izjavio da će idućih dana komentirati sadržaj objavljenih razgovora, nakon što stvar analizira, te razgovara s Drenikovom, jednom od dviju slovenskih "agentica" u postupku arbitraže.

Unatoč skandalu, položaj Erjavca kao ministra ne smatra se ugroženim, a slovenski mediji ocjenjuju da će Sekolec vjerojatno sam odstupiti s položaja arbitražnog suca. To međutim ne bi ugrozilo arbitražu koja bi se mogla nastaviti u "okrnjenom" sastavu arbitražnog vijeća, ukoliko Hrvatska ne bi zahtijevala da se zbog skandala i sumnje u nepristranost isključi više sudaca.

Dosta je sugestija slovenskih medija da bi Ljubljana pravni skandal mogla preokrenuti u "špijunsku priču" oko toga kako je "Večernji list" došao do snimaka privatnih razgovora Drenik i Sekoleca.

O arbitraži: 'Meritum je hoće li se Slovenija očitovati jesu li to radili ili ne. Hrvatska na tome mora 'jahati' i to ishoditi'

Bivši ministar za promet Marko Pavliha kazao je za Slovensku televiziju da ga mnogo više od sadržaja javno objavljenih razgovora šokira činjenica da su ih prisluškivale hrvatske tajne službe i tako im kršili njihova ljudska prava, a slično je stvar ocijenio i slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl, rekavši da treba ispitati djelovanje hrvatskih tajnih službi na slovenskom teritoriju.

Mnogo je i vrlo kritičnih ocjena o "naivnosti" Drenikove i Sekoleca koji su telefonom više sati razgovarali o temi koja se tiče visokih "nacionalnih interesa", navode slovenski mediji.

Bivši direktor slovenske obavještajne službe u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše kazao je da treba ispitati kako su visoki državni dužnosnici o tako osjetljivim stvarima razgovarali telefonom i to bez kriptografske zaštite.

Profesorica na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilika Sancin koju je slovenska vlada 2011. imenovala u četveročlani tim odvjetnika za praćenje postupaka arbitraže u graničnom prijeporu Hrvatske i Slovenije ocijenila je da bi snimke razgovora mogle kompromitirati arbitražu, te da bi moglo doći do zahtjeva o zamjeni Sekoleca ili više članova arbitražnog suda.

Sancin je, komentirajući nastalu situaciju nakon objave audio snimaka njihovih razgovora, za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekla da je šokirana sadržajem razgovora Sekolca i Drenik, ali da ne želi komentirati posljedice koje bi iz toga mogle proisteći za arbitražu.

Hrvatska bi sada mogla zahtijevati isključenje arbitara, Sekolca ili ostalih članova petočlane arbitraže, ocijenila je Sancin, dodavši da bi u slučaju da se isključi Sekolec arbitražni tribunal mogao donijeti konačnu presudu i bez njega, u "krnjem sastavu", dok bi u slučaju isključenja više arbitara bilo potrebno naći zamjene za ispražnjena mjesta.

Iako tvrdi da je šokirana sadržajem o kojemu su se dogovarali Drenik i Sekolec i da su takve konzultacije nedopustive, Sancin je upozorila i na drugi aspekt cijele afere.

Po njenim riječima, po pravilniku Stalnog arbitražnog suda, stranka koja je upoznata s nekom činjenicom koja izaziva sumnju u nepristranost i nezavisnost arbitra mora o svojoj sumnji obavijestiti tribunal i drugu stranku u roku 30 dana.

Ako je Hrvatska za kontakte Sekoleca kao suca i Drenikove kao slovenske predstavnice znala još krajem prošle godine, onda bi to po njenoj ocjeni moglo značiti da Hrvatska nije iskoristila rok za pritužbu, čime bi se automatski odrekla prava da traži Sekolčevo isključenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook