Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Određeni posao se preplati, a višak novca za nagradu se vraća korumpiranom dužnosniku.


Kombinacije su uvijek slične, određeni posao se preplati, a višak novca za nagradu se vraća dužnosniku koji je izvođaču namjestio zaradu na napumpanom poslu. No maskiranje puta preplaćenog novca prava je mala umjetnost velikih majstora korupcije.

Najveće mogućnosti za muljažu u građevini

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavni sud odustaje od luksuznog namještaja Slika nije dostupna Vlada RH: Nabava vozila nije novi trošak

Policija teško ulazi u trag novcu kada pređe granice države

Državni novac krade se najčešće prilikom kupovine skupe opreme, no najveće mogućnosti za muljažu pruža građevina. Poslovi su ogromni, a procjene njihovih vrijednosti variraju. Državna tvrtka za neki posao plati recimo trostruko više privatnoj tvrtki s kojom je u kombinaciji. S novcem se obave radovi, a višak se vraća dužnosniku kao nagrada. Ona, objašnjavaju stručnjaci, putuje do džepa korumpiranog dužnosnika na nekoliko načina. 'Jedan od načina na koji može hrvatsko poduzeće podignuti novac i nakon toga ga isplatiti onome kome želi je način da vlasnici udjela jednog trgovačkog društva plate porez na dobit, podignu udio u dobiti tu dobit će nakon toga ostaviti sebi li s njom platiti onoga koga žele', rekla je Đurđica Jurić, dekanica RRiF Visoke škole.

Može i off shore

Korumpirani dužnosnik tako dobiva čisti keš. Mito se može isplatiti tako i da dužnosnik registrira off shore kompaniju u inozemstvu, te tvrtki kojoj je namjestio posao, naplati neku izmišljenu uslugu. Nagrada za namještanje preplaćenog posla može se isplatiti i preko skrbničkih računa kod inozemnih banaka koji kriju identitet pravog vlasnika. 'U tom slučaju preko tog skrbničkog računa mogu se i kupovati i prodavati vrijednosni papiri naplaćivati dividenda na način da ovdje prestaje mogućnost uvida u trag gdje je novac završio i na koji će se način novac sa tih skrbničkih računa raspodijeliti', dodaje Jurić. Policija teško ulazi u trag novcu kada pređe granice države, no ni to nije nemoguće uz naravno dobru međunarodnu suradnju.