Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako zaustaviti prelijevanje novca?

Javna nabava: 'U RH se 10 posto novca može izgubiti na korupcijskim rizicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javne nabave u Hrvatskoj u prosjeku iznose 40 milijarda kuna na godinu, a po po procjenama Europske komisije, u Hrvatskoj i zemljama EU-a 10 posto novca može se izgubiti na korupcijskim rizicima, upozoreno je na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Stoga je, kako je rečeno, u Hrvatskoj potrebno uspostaviti okvir koji će onemogućiti prelijevanja javnog novca u privatne džepove. Po podatcima iz izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti uprave za sustav javne nabave ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je podnio državni tajnik u ministarstvu Robert Markt, u 2010. kroz postupak javne nabave prošlo je 20 milijarda kuna.

Predsjednik vijeća Željko Jovanović rekao je kako zabrinjava podatak da je od 20 milijarda kuna vrijednosti javne nabave bilo žalbi za 12 milijarda kuna. Ana Lovrin je ustvrdila pak da žalbu svatko može podnijeti, ali pravi bi pokazatelji bili završeni postupci u kojima su te žeabe podnesene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjenje prostora za korupciju Nove uredbe o javnoj nabavi za povećanje transparentnosti Slika nije dostupna Produljen rok Ustavni sud odustaje od luksuznog namještaja

Govoreći o nadzoru nad provedbom zakona o javnoj nabavi u 2010., Markt je kazao kako je obavljeno 26 nadzora u tijelima državne uprave, 21 u jedinicama lokalne i područne samouprave te 69 nad pravnim osobama.

Kada je riječ o strukturi nalaza u predmetima nadzora, utvrđeno je 45 nepravilnosti i dano 18 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka. Markt je objasnio da je tih 18 prijedloga dano jer tijela nisu provodila postupak javne nabave, već su to činili izravnom pogodbom ili se pak radilo o proceduralnoj greški.

'Iskustvom se automatski isključuju oni koji s uslugom izlaze prvi put'

Osvrnuvši se na sadržaje natječaja, članica vijeća Smiljana Škugor-Hrnčević napomenula je kako se u natječajnoj dokumentaciji nerijetko traži iskustvo. Time se, po njezinim riječima, automatski isključuje onaj tko sa svojom uslugom izlazi prvi put.

Govoreći o novom zakonu o javnoj nabavi, koji je u javnoj raspravi, državni tajnik Markt je kazao kako zakon uvodi mogućnost ekonomski najpovoljnije ponude. Do sada je, dodao je, ta ponuda uvijek bila diktirana cijenom, a po novom prijedlogu cijena više neće biti jedini i isključivi kriterij pri odabiru ponuđača.

Predsjednik vijeća Jovanović izrazio je zadovoljstvo unaprjeđenjem sustava javne nabave i u zakonodavnom i u institucionalnom smislu, no zabrinjava ga, kako je rekao, 'velik broj žalbi radi žalbi'. Time bi se trebalo pozabaviti u novom zakonu o javnoj nabavi, jer su žalbe ujedno i trošak, poručio je.

U ovoj godini podneseno 517 žalbi

Podnoseći izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, predsjednica te komisije Vlasta Pavličević kazala je kako je od 2004. do 2007. bilo podnošeno oko 700 žalbi na godinu. Zatim se to naglo povećalo pa ih je 2008. bilo 1.020, u 2009. godini 1.422, 2010. - 1.919, a ove godine s jučerašnjim danom bilo ih je 517.

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je jednoglasno izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti ureda za središnju javnu nabavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene