Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je kako se nada da će za srpske poduzetnike u RH stići bolja vremena.


Tijekom službenog posjeta RH Boris Tadić je na Gospodarskom forumu naglasio kako očekuje da se promijeni loša klima za srpske poduzetnike u hrvatskom gospodarstvu. Ivo Josipović je priznao da je bilo diskriminacija.

>> 'Srbija je jedan od naših najvažnijh vanjskotrgovinskih partnera'

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Predsjednica pojasnila kritike upućene Vladi: "Problema još ima" Slika nije dostupna Premijer poručuje: Mjenice ne smiju ići na teret dobavljača

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

Došao sam zajedno s predsjednikom Tadićem kazati dobru vijest - nema više političke opstrukcije suradnje dvaju gospodarstava, to vrijeme je prošlo, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović obraćajujući se nazočnima na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u hotelu Westin.

'Sva ulaganja u Hrvatsku su dobrodošla'

Istina je da su pojedine srpske tvrtke bile diskriminirane na natječajima u Hrvatskoj, kao što je bilo i diskriminacije hrvatskih u Srbiji, no naša je zadaća da ubuduće spriječimo takvu diskriminaciju i proširimo svijest kako samo zdrava tržišna utakmica može dati dobar rezultat, istaknuo je Josipović.

U hrvatskoj javnosti, pa i u srpskoj, postoje mišljenja da ulaganja iz Srbije nisu dobrodošla, no ja to poričem, sva ulaganja u Hrvatsku su dobrodošla, uključujući i ona iz Srbije, naglasio je Josipović.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska i Srbija mogu pojačati suradnju u energetici, kemijskoj industriji, metalurgiji, transportu i plasmanu naftnih derivata, opremanju industrijsko-energetskih kompleksa, proizvodnji lokomotiva i vagona, plasmanu poljoprivrednih strojeva i opreme, proizvoda humane i veterinarske farmaceutike i dr.

Tadić: Ekonomije su nam bile na rubu sloma, ali smo naučili lekciju

Srpski predsjednik podsjetio je pak da obje zemlje boluju od sličnih 'kroničnih bolesti' kao što su deficit, loši pokazatelji uvoza i izvoza, visoka razina zaduženosti, veliki socijalni pritisci i očekivanja da država rješava sve probleme, pa je zbog toga politička i gospodarska suradnja još važnija.

Suradnja Hrvatske i Srbije važna je za odnose u regiji, a koraci koje danas poduzimamo otvaraju novi prostor suradnje - to nije suradnja kao u doba Jugoslavije i svatko tko se pokušava vratiti u to vrijeme veoma griješi, napomenuo je Tadić.

U vrijeme svjetske krize i Hrvatska i Srbija bile su na rubu ekonomskog sloma zbog pogrešne strukture naših gospodarstava - više su uvozno a manje izvozno orijentirana, nekonkurentna su, a stope rasta bile se oslonjene na rast domaće potrošnje - no danas smo naučili lekciju, tvrdi Tadić.