Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položio vijence

'Vjerujem da poklonom stvaram pretpostavku suživota'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović i Boris Tadić u Paulin Dvoru položili su vijence u spomen na civilne žrtve ratnoga zločina, ubijenima u tome mjestu u prosincu 1991.

S predsjednicima Josipovićem i Tadićem u Paulin Dvor, uz ostale, došli su saborski zastupnici, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predstavnici srpske manjine i županijske vlasti. Vijenci su položeni na mjesnom groblju u Paulin Dvoru, gdje je pokopano 15 žrtava spomenuta zločina, jedna žrtva pokopana je u obližnjem selu Trpinji, a tri u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Hrvatski predsjednik izjavio je da su počinitelji tog zločina kažnjeni, ali, nažalost, ima brojnih zločina za koje počinitelji nisu kažnjeni pri čemu je dodao kako vjeruje da će svaki zločinac biti kažnjen. Predsjednik Josipović kazao je novinarima kako 'zločin zaslužuje osudu, žrtve naš pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju našu ispriku'. 'Zločini ne zastarijevaju i Hrvatska će kao država koja poštuje svoje i međunarodno pravo progoniti svaki zločin bez obzira tko ga je počinio', kazao je Josipović.

'Država ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina'

Boreći se za prava svoga naroda uvijek moramo otvarati prostor za jednak tretman i svakog drugog naroda Boris Tadić Kako je rekao, 'takva politika omogućila je pomirenje, dobre odnose među ljudima, zemljama i među narodima i to je dio hrvatske politike'. Istaknuo je da država, bez obzira kako povijest bila teška i neugodna, 'ne smije sudjelovati u zataškavanju zločina', a Hrvatska je zemlja zrele demokracije i sukladno tome svaki zločin naći će odgovarajući odgovor pravne države. Ta politika je jedan od kamena temeljaca na kojima se gradi ne samo Hrvatska kao zemlja, nego i kao dio međunarodne zajednice i kao zemlja koja sa svojim susjedima želi, hoće i mora imati dobre odnose, rekao je Josipović.

Tadić: Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od onog u prošlom stoljeću

Srbijanski predsjednik Tadić izjavio je novinarima kako su se u Paulinom Dvoru okupili da priznaju kako se tu dogodio zločin jer na taj način stvaraju pretpostavke pomirenja. 'Boreći se za prava svoga naroda uvijek moramo otvarati prostor za jednak tretman i svakog drugog naroda. Sudbina svih naroda na prostoru jugoistočne Europe je povezana i svi oni koji su 90-ih godina mislili da zlo koje se nanese drugom narodu otvara perspektivu vlastitog naroda duboko su pogriješili', ocijenio je Tadić.

Ocijenio je kako je takav način mišljenja pogrešan i opasan te proizvodi nesreću za generacije koje dolaze i kako duboko vjeruje da samo Srbija koja brani pravo svih naroda koji u njoj žive jest zemlja koja brani dostojanstvo vlastitog naroda gdje god on postoji. Izrazio je uvjerenje kako Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one koja ih je pogodila u prošlom stoljeću.

'Vjerujem da stvaram pretpostavku suživota'

Dodao je kako je u Paulinom Dvoru odao poštovanje svim pripadnicima srpskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj te da je na Ovčari odao poštovanje svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj. 'To činim danas u Hrvatskoj, činio sam u BiH i činit ću svugdje gdje su stradale nevine žrtve duboko vjerujući da na takav način stvaram pretpostavku suživota, pomirenja i da na takav način otvaramo nove perspektive', rekao je Tadić, dodajući kako se klanja pred svima nevino stradalim žrtvama vjerujući kako se time čini dobro za djecu koja dolaze.

Za ubojstvo 18 civila srpske nacionalnosti i jednog mađarske na 15 godina zatvora pravomoćno je osuđen Nikola Ivanković, a u ponovljenu postupku drugi optuženik Enes Viteškić nepravomoćno je oslobođen optužbe.

>> Vukovarci o Tadiću sve najbolje

>> Tadić: Ovdje sam da se poklonim žrtvama i uputim riječi isprike

>> 'Nisam se ispričao zbog Bruxellesa, nitko nas ne treba tjerati da budemo ljudi'

Dvojicu pripadnika pričuvne 130. brigade Hrvatske vojske Nikolu Ivankovića i Enesa Viteškića optužnica je teretila da su se skupa, s više nepoznatih počinitelja, pošto su čuli da je umro njihov ranjeni suborac, dogovorili da odu u Paulin Dvor i iz osvete ubiju tamošnje mještane srpske nacionalnosti. Optuženi su da su ih ubili otvorivši rafalnu paljbu i bacivši bombe u kuću za koju su znali da se u nju zbog neposredne ratne opasnosti sklonilo više osoba srpske nacionalnosti, a u vrijeme počinjenja zločina nisu bili na dužnosti.(HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene