Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda o ZERP-u: 'Hrvatska mora nešto i žrtvovati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska mora nešto i žrtvovati i zato Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) ne bi trebala primijeniti prije završetka pregovora s Europskom unijom jer bi time mogla odgoditi svoj pristup, poručio je Hannes Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku.

"Potrebno je nešto i žrtvovati", odgovorio je Swoboda na novinarsko pitanje zbog čega drži da bi primjena odluke koju je donijelo zakonodavno tijelo odgodila pristup EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Swoboda: Za rješenje ZERP-a treba biti dovoljno kreativan Slika nije dostupna 'EU će pomoći Hrvatskoj da riješi otvorene pitanja sa Slovenijom'

"Dopustite da budem vrlo otvoren ... Ako bi to (primjena ZERP-a) spriječilo Hrvatsku da ubrzo postane članicom Europske unije, bila bi to pogreška", rekao je Swoboda.

"Propisi EU-a jači su od propisa države članice", rekao je Swoboda te podsjetio da EU prima članice koje imaju uređene odnose sa susjedima.

Austrijski diplomat održao je u Zagrebu predavanje studentima i
profesorima Veleučilišta VERN na temu "Hrvatska na putu u EU, izazovi ekonomije, obrazovanja i borbe protiv korupcije", a raspravom koja je uslijedila dominiralo je pitanje ZERP-a.

"Europski je razgovarati", ocijenio je predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, a ne "odašiljati signale" i prvo što bi nova vlada trebala učiniti jest "stvoriti uvjete za razgovor s europskim partnerima" prema kojima valja nastupiti otvoreno.

"Prijetnje" o zamrzavanju pregovora nisu realne i EU želi završiti pregovore s Hrvatskom, ocijenio je Mimica, ali i dodao da je "famoznim" zapisnikom iz 2004., kojim se obvezala da neće primjenjivati ZERP na članice EU (Italija, Slovenija), prošla Vlada napravila iskorak jer preuzela na sebe ulogu Sabora.

U raspravi je bilo postavljeno pitanje zbog čega Hrvatska inzistira na primjeni ZERP-a upravo sada, godinu i pol prije završetka pregovora, dok je 17 godina dopuštala izlov svoje ribe susjedima, a sudionici su se uglavnom složili da ima daleko važnijih pitanja, poglavito poljoprivreda, brodogradnja, konkurentnost, prodaja zemljišta ili tržišno natjecanje.

Swoboda je naglasio i potrebu učinkovitog sustava koji bi rješavao probleme.

Bilo da se radi o borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa ili
državne uprave, Hrvatska mora pokazati da ima sustav za rješavanje problema i da taj sustav doista i primjenjuje, rekao je Swoboda.

"Problem je unutarnja primjena reforme u zemlji, međunarodni predstavnici (Hrvatske) nisu problem", kazao je Swowbda.

 Licencirani lobist Hrvatske gospodarske komore u EP-u Natko Vlahović istaknuo je, posluživši se primjerom Malte čiji su pregovarači vješto zaštitili svoje ribarstvo tijekom pristupnih pregovora s EU, koliko je važno da zemlja bude dobro pripremljena.

Hrvatska bi trebala imati pripremljene stručne studije kojima će osnažiti svoje pregovaračke argumente, primjerice za ribarstvo, ali i za druga poglavlja, kazao je Vlahović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene