Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta ohrabreno je odlučnošću Hrvatske vlade da ispuni preostale obveze u procesu pristupnih pregovora s Europskom unijom i pomoći će joj da to ostvari kao i da riješi otvorena pitanja sa Slovenijom, rekao je voditelj izaslanstva i potpredsjednik tog Odbora Ioan Mircea Pascu.


'Ohrabruje nas odlučnost vaše Vlade i vaša osobna odlučnost jer je 2008. vrlo važna godina u vašim pregovorima s EU', rekao je Pascu u izjavi za novinare nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Vezani članci Slika nije dostupna Swoboda: Nije dobro što Milanović nije na čelu nacionalnog odbora za praćenje pregovora Slika nije dostupna Doris Pack: Ne razumijem u čemu je problem s hrvatskim ZERP-om

'Još treba obaviti mnoge stvari poput reforme pravosuđa ili pronalaska brzog rješenja za ZERP to su samo dvije koje mi odmah padaju na pamet- a mi iz EP-a ćemo vam pomoći na tom putu', rekao je Pascu.

Predsjednik Hrvatske vlade izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je do posjeta došlo u trenutku dok još nije zaključena rasprava o najnovijem izvješću Hannesa Swobode o napretku Hrvatske u pregovorima.

'Zahvalio sam Europskom parlamentu na tome što je već prošle godine odredio 2008. kao godinu za završetak pregovora. Tu smo se dogovorili da ta godina ostaje godina prema kojoj težimo', kazao je Sanader.

Premijer je izaslanstvu EP-a potvrdio odlučnost Vlade da se ispune sve obveze kako bi se 2008. otvorila sva i zatvorila većina pregovaračkih poglavlja, ali i napomenuo kako je 'za tango potrebno dvoje', odnosno da Hrvatskoj potrebna pomoć EP-a, Europske komisije i zemalja članica Unije.

Izvjestitelj EP-a za Hrvatsku i zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izrazio je zadovoljstvo time što je hrvatski premijer jasno poručio kako će Hrvatska poduzeti dodatne intenzivne napore u izvršenju svojih obveza i dodao kako će i Europska unija i ostali čimbenici odraditi svoj dio posla.

'Izvršit ćemo pritisak na Europsko vijeće i Europsku komisiju da se otvori poglavlje o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici jer moramo iskoristiti veliku priliku koju imamo zbog toga što je Hrvatska članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda' rekao je Swoboda.

Swoboda je istaknuo kako svi trebaju svaki tjedan raditi na tome da se povećava izvjesnost toga da pregovori završe 2008. i napomenuo kako je vrlo dobar signal u tom smjeru činjenica da je predstavnik srpske zajednice jedan od potpredsjednika hrvatske Vlade.

'Iskoristit ćemo svoje dobre odnose sa slovenskim kolegama kako bi se za otvorena pitanja s ovim (hrvatskim) susjedom pronašlo rješenje uz međusobno poštovanje i razumijevanje', rekao je Swoboda.