Bolesti koje nagrizaju srce više nisu rezervirane samo za starije.


Iako su savjeti za dugo i pravilno kucanje srca jednostavni, od zdrave prehrane, tjelovježbe do prestanka pušenja, rijetki se odlučuju na promjenu životnog stila. Svaki drugi Hrvat umire zbog bolesti srca i krvih žila.

Vezani članci Bepo Matešić (Foto: Screenshot) Poznati zadarski pjevač Bepo Matešić imao srčani udar, dva je dana trpio bolove Larry King (Foto: Getty Images) Legendarni televizijski i radijski voditelj preživio srčani udar i zastoj srca u 86. godini

'Od srčanožilnih bolesti umire 55 posto žena i 45 posto muškaraca. Dakle, to su doista statistički podaci nad kojima se moramo ozbiljno zamisliti', kaže kardiolog KBC-a Zagreb Davor Miličić. No, mnogi i kad se zamisle, već bude prekasno.

'Operirao sam srce prije 7 godina. Trideset i sedam godina sam bio direktor. Šta da vam dalje kažem', kaže nam Ivo, i slaže se da je stres učinio svoje.

Prepoznavanjem ovih simptoma nekome možete spasiti život 

Bolesti koje nagrizaju srce više nisu rezervirane samo za starije. Obolijevaju i mladi, a bilježi se i porast djece oboljele od dijabetesa tipa 2, onog uzrokovanog nezdravim načinom života.

'Roditelji još uvijek nisu svjesni da je ta nezdrava hrana, koju djeca zbog nekog razloga više vole, da je štetna za njihovo zdravlje', upozorava kardiolog Miličić.

Na mjerenje tlaka i šećera u krvi, organiziranih povodom Svjetskog dana srca kao danas, odazivaju se samo stariji, a prevencijom se, kažu liječnici, krvožilne bolesti mogu spriječiti s 80-postotnom vjerojatnošću.

Zdrava prehrana, tjelovježba i život bez cigareta te stresa, dobitna su kombinacija.

Dokaz su i tri vitalne Zagrepčanke s kojima smo razgovarali, a koje su opasno zagazile u osmo desetljeće. Beba, Mira i Nada savjetuju puno kretanja!

'Hodamo stalno, 3 kilometra na dan', poručile su, a ako mogu one, u svojim 80-ima, možemo svi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook