Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ignorirajte ih

Prepoznavanjem ovih simptoma nekome možete spasiti život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene češće od muškaraca ignoriraju simptome srčanog udara jer ih pripišu nekoj privremenoj slabosti.

Svake 34 sekunde netko doživi srčani udar, prema statističkim podacima. Osim što ga češće povezujemo s muškarcima, srčani udar je zapravo na prvom mjestu među uzrocima smrti kod žena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Srčani udar Dječak pribranom reakcijom spasio ocu život: Samo se srušio na volan i jedino što je stigao reći bilo je - 'Ne osjećam se dobro'' Ilustracija panika na letu Drama na nebu: Pilot otišao na WC i nije se vratio, avion je jurio 900 kilometara na sat!

Razlika je u tome što muškarci i žene osjećaju različite simptome i bolove u različitim područjima, a žene ih, i kada ih osjete, nerijetko pripišu nečemu drugom i zapravo ignoriraju ozbiljnost situacije što može biti vrlo opasno.

Evo pregled simptoma na koje upozorio Littlethings.com uz pomoć liječnika iz Centra za žensko zdravlje Joan H. Tisch u New Yorku. Bitno je napomenuti da ovi simptomi ne moraju dolaziti zajedno, to jest da recimo ne morate osjetiti pritisak u prsima kako bi bili 'sigurni' da imate srčani udar, već mogu i samo nastupiti neki drugi od nabrojanih.

1. Neugodan pritisak u sredini prsa

2. Neobičan osjećaj umora, koji dolazi čak do granice da primjerice odjednom ne možete više podići neki lakši predmet ili vam je pretjerano naporno kročiti na stepenicu.

Prekovremeni rad povećava rizik od moždanog udara

3. Iznenadna uznemirenost i neugodnost na dijelovima tijela poput ruku, vrata, leđa ili trbuha.

4. Sumnjate da vam je sve 'samo u glavi'. Ipak, jako je važno da brinete o sebi i da ako se osjećate čudno pozovete Hitnu pomoć, jer hladan znoj i težak dah nisu uvijek samo bezopasni pokazatelji umora ili vrućine.

5. Vrtoglavica - Osjećate slabost i gubite oštar pogled, zajedno s teškim disanjem, što je čest simptom prema opisu žena koje su proživjele srčani udar.

6. Loša probava - Žene često misle kako neugodan osjećaj u probavnom sustavu ima veze s nekom uobičajenom bolešću poput prehlade, pa ne shvate ozbiljno ove znakove, no pripazite ako su oni u kombinaciji s nekim od drugih simptoma.

7. Svrbež na vratu, ramenima ili gornjem dijelu leđa.

Svrbež se ponekad pripisuje 'pritisku' jer je neodređen, no ako ga osjetite u bilo kojem obliku svakako se posavjetujte s liječnikom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene