Inauguracija Zorana Milanovića
Inauguracija Zorana Milanovića Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Svjetske novinske agencije javljaju u utorak da je novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom govoru na inauguraciji obećao borbu protiv korupcije i pozvao na veću solidarnost u društvu.


U svom prvom govoru Milanović je pozvao sve hrvatske strane da zajedno rade protiv korupcije koja pogađa sva područja života, kao i protiv napora da se prikrije problem klimatskih promjena, prenosi agencija dpa.

Vezani članci Zoran Milanović Trenutak u kojem je Milanović zaboravio protokol: "Ustvari, ja ne znam gdje idem sad" Kolinda Grabar-Kitarović Po čemu su ostale zapamćene hrvatske inauguracije? Pogledajte presjek tradicija, modnih odabira i redateljskih imena

"Čini mi se da postoji samo jedan pravi put: puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija", rekao je Milanović.

"Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju pak neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima", dodao je on, a prenosi dpa.

Agencija podsjeća na to da su Milanoviću davane slabe šanse da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 22. prosinca. Međutim, on je iskoristio velike pogreške svoje suparnice i pad popularnosti HDZ-a te je pobijedio u prvom i drugom krugu izbora.

Reuters prenosi da je Milanović pozvao na veću solidarnost u društvu u svom govoru na inauguraciji te upozorio protiv populističkih pristupa pitanjima poput klimatskih promjena koji bi mogli iskriviti ili ignorirati znanstvene činjenice.

"Osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog raslojavanja i udaljavanja", rekao je Milanović.

Za razliku od svojih prethodnika koji su prisegnuli na zagrebačkom srednjovjekovnom Trgu sv. Marka, gdje se nalaze vlada i parlament, Milanović (53) odlučio je organizirati manju svečanost u svom uredu na Pantovčaku, piše Reuters.

"Većina birača ili većina narodnih zastupnika može, primjerice, izglasati odluku o tome da ne postoji problem klimatskih promjena ili da to uopće nije problem, ali to neće promijeniti istinu da taj problem – postoji", rekao je Milanović, a izdvojio je Reuters iz njegova govora.

On je rekao da je jedno istina, a drugo "legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa".

Neovisni mediji, sudstvo i znanstvena zajednica najsnažnija su obrana protiv bilo kakvog oblika tiranije, istaknuo je Milanović, koji je obnašao dužnost premijera od 2011. do 2015.

Također je naglasio da neće biti "korektivni, nego konstruktivni faktor", prenosi Reuters. (Hina)