Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jedan od najpermisivnijih u Europi'

Svjetske agencije: Novi zakon o MPO-u mijenja jedan od najrestriktivnijih u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske novinske agencije prenose da je Hrvatska usvojila novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji će, kako piše agencija France Presse, zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području.

‘Hrvatski sabor usvojio je u petak novi zakon o MPO-u, koji će zamijeniti jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi na tom području, unatoč snažnom protivljenju Katoličke crkve i konzervativnih stranaka’, ističe France Presse.

Agencija podsjeća da je Hrvatska već imala zakon koji je dopuštao zamrzavanje zametaka, ali je HDZ 2009. donio novi zakon koji je branio zamrzavanje embrija i dopuštao oplodnju samo tri jajne stanice.

Također izdvaja da je u novom zakonu ključno zamrzavanje zametaka i mogućnost medicinski potpomognute oplodnje za žene bez partnera.

Agencija APA piše kako su Crkva i udruge bliske njoj kao i HDZ proteklih tjedana žestoko kritizirale zakonski prijedlog. Sporne su, piše APA, odredbe prema kojima se postupak može primjenjivati i na pripadnike izvanbračnih zajednica, kao i na neudane homoseksualne i transseksualne osobe.

Žestokoj je kritici izvrgnuta i novina prema kojoj se oplođene jajne stanice mogu držati smrznute pet godina, navodi APA.

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da je hrvatski parlament usvojio zakon o potpomognutoj oplodnji koji je ‘jedan od najliberalnijih i najpermisivnijih u Europi’ jer dopušta, među ostalim, i zamrzavanje zametka no također dodaje da su se zakonu snažno suprotstavili Katolička crkva i oporbeni desni centar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova godina donosi promjene Racionalizacija državne uprave: Ukidaju se i drugim tijelima pripajaju brojne agencije, zavodi... Pobuna protiv plana Vlade (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ZA NJIH IZDVAJAJU MILIJARDE KUNA Znate li čime se bave ove državne agencije? Zaposlenici se bune protiv ukidanja i poručuju: "Ne vidimo po čemu smo mi to uhljebi!"

>> Karamarko: Jelić nije pretjerao s usporedbom MPO-a i Jasenovca

Jedan od čelnika HDZ-a je novi zakon, izvješćuje talijanska agencija, usporedio čak i s ‘ljudskim tragedijama holokausta i zločinima komunističkih režima’. ANSA navodi i da su među spornima odredbe po kojemu su roditelji i država dužni obavijestiti osobu rođenu uz pomoć potpomognute oplodnje nakon punoljetnosti informirati o biološkim roditeljima u slučaju da je riječ o donorima.

Agencija Beta piše da je za donošenje zakona glasovalo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista i nacionalnih manjina, dok je protiv bilo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a, a suzdržana su bila dva zastupnika.

‘Zakon predviđa mogućnost oplodnje i ženama bez partnera kao i zamrzavanje zametaka, zbog čega se zakonu protive katolički biskupi, katoličke udruge i HDZ, čiji su članovi zakon usporedili s Jasenovcem i Bleiburgom’, navodi Beta.

Slovenska agencija STA navodi da je prihvaćeni zakon o potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj bio tema brojnih oštrih raspri, te da je protiv njega glasalo 45 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a za koje su najspornije odredbe o oplodnji žena bez partnera.

‘HDZ je gorljivo zagovarao stajalište Crkve, koja se protivi uništenju zametaka’, navodi STA, ističući kako zakon predviđa da se jajašce ili zametak čuvaju pet godina na trošak države, potom je moguće još dodatnih pet godina na trošak osoba koje ih trebaju, ili se mogu pokloniti drugim zdravstvenim ustanovama za liječenje parova ili žena. STA također navodi kako je novi papinski nuncij u Hrvatskoj, Alessandro D'Errica, tražio da se zaustavi izmjena zakona. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene