Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojena dva kaznena postupka

Svjedoci čuli rafalnu paljbu i vrisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spajanjem kaznenog postupka protiv Pane Bulata i Rade Vraneševića, optuženih za ubojstvo šestero civila hrvatske nacionalnosti u mjestu Banskom Kovačevcu u Hrvatskoj, ožujka 1992., u srijedu je nastavljeno suđenje pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Postupak protiv optuženih prethodno je razdvojen jer Vranešević nije došao na suđenje održano dan ranije, što je sudskome vijeću optuženi objasnio zabunom glede datuma kada je trebao doći na suđenje. U nastavku postupka, kao svjedoci Suda saslušani su Mile Malobabić i Đuro Milojević, koji su u doba kada je počinjen zločin bili pripadnici vojske tzv. republike srpske krajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAGA U TIJEKU Prometna nesreća kod Nove Gradiške: Teško ozlijeđeno dijete, vozač teretnjaka pokušao pobjeći Slika nije dostupna Odbio naredbu Nastavljeno suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu

Nisam vidio počinitelje zločina niti znam tko je to učinio. Ne znam je li te noći Pane Bulat dolazio u selo. Nisam ga poznavao ali sam bio čuo za njega', posvjedočio je Malobabić 'Te noći bio sam na straži od osam do deset sati navečer. Negdje oko devet nekoliko puta sam čuo rafalnu paljbu i vriske. Nisam vidio počinitelje zločina niti znam tko je to učinio. Ne znam je li te noći Pane Bulat dolazio u selo. Nisam ga poznavao ali sam bio čuo za njega', posvjedočio je Malobabić. 

Svjedok Đuro Milojević rekao je da se u trenutku ubojstva hrvatskih civila nalazio u osnovnoj školi u Pješčanici, gdje je bio zapovjednik postrojbe vojne policije koja je tu bila smještena, zanijekavši pritom ranije tvrdnje optuženog Vraneševića da je bio obaviješten o zločinu.

U suočenju s optuženim Vraneševićem, na pitanje o tome je li ga optuženi obavijestio o ubojstvu šestero civila odmah nakon što se to dogodilo i je li u trenutku zločina Milojević bio zapovjednik Vraneševiću, svjedok je zanijekao da je znao za stradanja civila te dodao da je u to vrijeme bio zapovjednik postrojbi vojne policije formiranoj u prosincu 1991., dok je optuženi ostao pri svojoj tvrdnji.

Suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu započelo je 2. rujna 2008. godine, kada su pripadnici postrojbe tzv. vojske republike srpske krajine Bulat i Vranešević nijekali navode optužnice koja ih tereti za zločin počinjene u razdoblju između 19. do 23. ožujka 1992. godine.

U optužnici se navodi da su žrtve dovedene u dvorište jedne kuće, nakon čega su optuženi pucali u njih, a zatim je po naredbi Bulata, tada pomoćnika zapovjednika za sigurnost drugog bataljona 19. brigade vojske 'republike srpske krajine', Vranešević, zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe, tijela žrtava bacio u obližnji bunar, koji su zatim minirali.

Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, hrvatsko tužiteljstvo je u svibnju prošle godine taj slučaj ustupilo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine. Nastavak suđenja zakazan je za 11. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene