Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio naredbu

Nastavljeno suđenje za zločin u Banskom Kovačevcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u ožujku 1992. u Banskom Kovačevcu, mjestu na karlovačkom području, pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu svjedok Rade Malobabić rekao je kako mu je optuženi Pane Bulat naredio da ubijene civile baci u bunar, a zatim da bunar minira, što je on navodno odbio.

'Oko ponoći se čula najprije rafalna, a zatim pojedinačna paljba. Netko od vojnika je došao i rekao: 'Gotovo je, pobijeni su', posvjedočio je Malobabić, koji je rekao da je 'u tom trenutku s nekoliko suboraca bio 15-ak metara od mjesta zločina'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Suđenje za Banski Kovačevac Svjedok ništa ne zna o stradanju civila

Svjedok Malobabić, koji je bio miner u 2. bataljunu tzv. vojske republike srpske krajine, pred sudskim vijećem je rekao da je bio na položaju u Banskom Kovačevcu kada su ubijeni civili - pet žena i jedan muškarac, 'ali nije bio očevidac ubojstava'.

Rekao je kako je s kolegom Đurom Čekom otišao vidjeti što se dogodilo i u dvorištu jedne kuće vidio je optuženoga Bulata kako stoji pokraj mrtvih civila, a drugooptuženi Rade Vranešević u rukama je držao automatsku pušku. 

>> Počelo suđenje za zločin nad Hrvatima

Svjedok je rekao da su on i Đuro Čeko odbili 'izvršiti naredbu da ubijene bace u bunar i da ga miniraju'. Poslije je, kako je rekao, čuo da su trupla ubijenih izvađena i kamionom prevezena na neko drugo mjesto, a bunar miniran i zatrpan.

Na upit zna li tko je ubio te ljude i tko je minirao bunar, svjedok je odgovorio kako ne zna, 'ali među vojnicima se pričalo da je to uradio Bulat'.

Malobabić je tijekom svjedočenja zanijekao iskaz drugooptuženoga Vraneševića da je bio u dvorištu kada je Bulat pucao u civile i da su on i Đuro Čeko minirali bunar po Bulatovoj naredbi.

Također je rekao da mu je Bulat prijetio 'nekim mjerama ako nekom ispriča što se dogodilo'.

Prvooptuženi Bulat je u suočavanju zanijekao sve optužbe svjedoka.

Pane Bulat i Rade Vranešević optuženi su da su kao pripadnici službi sigurnosti tzv. vojske republike srpske krajine od 19. do 23. ožujka 1992. ubili šestero civila, uglavnom starijih ljudi, koji nisu napustili Banski Kovačevac s ostalim stanovništvom. 

Pet žena i jedan muškarac u dobi od 63 do 81 godine dovedeni su po naredbi optuženoga Bulata u dvorište jedne kuće, gdje je iz automatske puške na njih najprije pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vranešević.

Po Bulatovoj naredbi, ubijeni civili bačeni su u obližnji bunar, koji je nakon toga miniran.

U tom su zločinu ubijeni Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Slučaj ratnog zločina u Banskom Kovačevcu hrvatsko Državno odvjetništvo ustupilo je srbijanskome Tužiteljstvu za ratne zločine u svibnju prošle godine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina.

Suđenje se nastavlja 24. prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene