Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obiteljskom gospodarstvu u Selima pokraj Siska laboratorijskim je pretragama potvrđena klasična svinjska kuga, izvijestio je glasnogovornik ministra poljoprivrede Mladen Pavić.


Nakon sumnje u pojavu te bolesti jučer je jedna životinja usmrćena radi dijagnosticiranja, a rezultati su potvrdili klasičnu svinjsku kugu.

Vezani članci Val dobrote učenika za sisačke škole - 8 Učenicima iz Petrinje stigle donacije školaraca u Zagrebu: "Bio sam jako sretan jer sam znao da nisam sam i da netko drugi misli na mene“ Privremeni smještaj obitelji Kusuran - 1 Mama Cvijeta ima samo jednu želju, a svojoj je djeci uzor i heroj: ''Kad sam bila mala, nisam ni znala da je ona slijepa osoba... Sve me naučila''

Riječ je o obiteljskom gospodarstvu s četirima svinjama, a unos bolesti se povezuje s dovoženjem napoja iz obližnjeg restorana, kazao je Pavić.

 Naveo je kako se po Pravilniku o suzbijanju i iskorjenjivanju klasične svinjske kuge u ugroženu području u krugu od tri kilometra zabranjuje promet svih životinja, popisuju se i pregledavaju sve svinje i zabranjuje klanje svinja za vlastite potrebe. 

Do daljnjega će biti zatvoren i obližnji stočni sajam, a u krugu od deset kilometara zabranjuje se promet svih životinja. 

Utvrđuju se i sva kontaktna gospodarstva te se provodi serološko ispitivanje.

Pavić je naglasio da će veterinarske službe nadzirati provedbu tih mjera.