Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obiteljskom gospodarstvu u Selima pokraj Siska laboratorijskim je pretragama potvrđena klasična svinjska kuga, izvijestio je glasnogovornik ministra poljoprivrede Mladen Pavić.


Nakon sumnje u pojavu te bolesti jučer je jedna životinja usmrćena radi dijagnosticiranja, a rezultati su potvrdili klasičnu svinjsku kugu.

Vezani članci Sisak - 2 Kako živi grad uništen potresom? "Obećavaju da će vratiti mlade, ali nitko od mojih prijatelja to ne planira" Novi potres na Banovini Jutros novi potres na Banovini magnitude 3.0, tlo se treslo i tijekom noći

Riječ je o obiteljskom gospodarstvu s četirima svinjama, a unos bolesti se povezuje s dovoženjem napoja iz obližnjeg restorana, kazao je Pavić.

 Naveo je kako se po Pravilniku o suzbijanju i iskorjenjivanju klasične svinjske kuge u ugroženu području u krugu od tri kilometra zabranjuje promet svih životinja, popisuju se i pregledavaju sve svinje i zabranjuje klanje svinja za vlastite potrebe. 

Do daljnjega će biti zatvoren i obližnji stočni sajam, a u krugu od deset kilometara zabranjuje se promet svih životinja. 

Utvrđuju se i sva kontaktna gospodarstva te se provodi serološko ispitivanje.

Pavić je naglasio da će veterinarske službe nadzirati provedbu tih mjera.