Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UBS, najveća švicarska banka tužila je Hrvatsku sudu u New Yorku.


Banka tvrdi da joj Hrvatska duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamate za podmirenje kredita još iz vremena Jugoslavije. U tužbi UBS napominje da su druge države nasljednice svoj dio duga platile, samo Hrvatska nije, unatoč priznavanju obveze i dugogodišnjim pregovorima o isplati duga.

Milanović: Nezaposlenost se ne može preko noći riješiti

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Ako treba cijepit ću se prvi, mislim da bi se svi trebali cijepiti. Sutra se zatvaraju lokali, to je trebalo i ranije" Slika nije dostupna UBS nagodba: Država plaća četiri, banke 12 milijuna dolara

Banka poručuje da joj nije preostalo ništa drugo nego da podnese tužbu. Niz bivših ministara s kojima smo se čuli slabo se sjećaju ovog slučaja, a i u aktualnoj Vladi kažu s njim nisu upoznati.

'Tek ćemo pogledati, pa ćemo onda komentirati. Za sada nikako', rekao je na tu temu premijer Zoran Milanović.

Pusić: sukcesijom ćemo rješavati niz otvorenih pitanja među državama bivše Jugoslavije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je danas u Šibeniku u povodu tužbe UBS banke protiv Hrvatske zbog duga iz doba Jugoslavije da će se sukcesijom rješavati niz otvorenih pitanja među državama bivše Jugoslavije.

Najveća švicarska banka UBS tužila je Hrvatsku u petak na saveznom sudu u New Yorku tvrdeći da joj duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada Jugoslavije. Pusić je na novinarsko pitanje o toj tužbi odgovorila da je upoznata s temom te da je o tome čitala u medijima.

Što se tiče financijskih odnosa između država bivše Jugoslavije, danas neovisnih republika, nastavila je Pusić, taj dio pokriven je aneksom C sporazuma o sukcesiji, a to je u nadležnosti Ministarstva financija i HNB-a.

Prema tužbu UBS-a, ostale zemlje ispunile su svoje dužničke obveze prema banci, a samo Hrvatska nije. Hrvatska i UBS godinama su pregovarale o isplati duga, ali se nije našlo rješenje, iako je Hrvatska priznala svoje obveze, navodi se u tužbi.

Iako taj slučaj nije željela previše komentirati, Pusić je naglasila kako je riječ o pomalo neobičnoj situaciji jer, osim financijske sukcesije odnosa između država, postoji cijeli niz neriješenih pitanja, uključujući i sredstva koja su nestala iz Narodne banke Jugoslavije za vrijeme Slobodana Miloševića i kojima se nikad nije ušlo u trag.

Dakle, postoji cijeli niz otvorenih pitanja financijske sukcesije između republika i vijest da bi, bez rješavanja ukupnih odnosa, pojedine republike vratile nešto tog duga u najmanju ruku treba provjeriti, rekla je potpredsjednica Vlade.

Pusić je istaknula kako joj se tako nešto čini neobičnim prije svega zbog činjenice što u okviru sukcesije, dok nije riješen ukupan problem, dotad nije jasno tko što duguje niti kome se što duguje.

Na novinarsku konstataciju da su, prema dostupnim informacijama, sve ostale države podmirile taj dug osim Hrvatske, Pusić je kazala kako je to jako složeno pitanje i prije upuštanja u komentiranje treba provjeriti sve činjenice.

Bez obzira na ponašanje bilo koga, nastavila je, što se Hrvatske tiče, pitanje sukcesije rješavat će se cjelovito. (J.F./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook