Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamo su nestali HEP-ovi stanovi još je nejasno.


Aferu je otvorila sama predsjednica Vlade Jadranka Kosor, pripisala je bivšoj SDP-ovoj koalicijskoj Vladi, no ni nakon tri tjedna o slučaju nema novih konkretnih saznanja. Institucije šutnju pravdaju istragom, a SDP-ovci tvrde kako im je afera pripisana da bi se koristila u dnevnopolitičke svrhe.

Vezani članci Užasni stanovi Stanodavci mogu biti prave zvijeri, a ovim podstanarima je prekipjelo Na radnike HEP-a bacio bombu - 2 Bombaš iz Pakraca u istražnom zatvoru: Prijavljen za trostruki pokušaj ubojstva i nedopušteno posjedovanje eksplozivnih tvari

Afera oko otkupljivanja HEP-ovih stanova otvorena je prije tri tjedna nakon sastanka predsjedništva HDZ-a. 'Postoje indicije da su se u razdoblju od 2000. do kraja 2003. značajan dio tih nekretnina nabavljao i otuđivao prema netržišnim uvjetima', rekla je premijerka Kosor.

Institucije bez odgovora

Da nedostaje čak 166 stanova otkrila je unutarnja revizija u HEP-u. Sporni ugovori poslani su na provjeru nadležnim institucijama. Iako se sve doima lako provjerljivim, institucije su još bez odgovora.

'Radi postupka provjere podataka, ne može davati nikakve informacije', priopćeno je iz Državne uprave za reviziju. Porezna uprava kaže da ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve što je doznala u poreznom postupku, a podaci se iznose samo tijekom poreznog, prekršajnog ili sudskog postupka. O detaljima ne želi šef HEP-a Leo Begović.

Svi šute

Poručuje da ne može odgovoriti na pitanja oko stanova jer se njima bave nadležna pravosudna tijela. Šuti i USKOK, a Ivo Čović koji je za koalicijske Vlade upravljao HEP-om optužbe naziva nesuvislima, ali pred kameru ne želi. SDP traži raščišćavanje slučaja.

'Najodgovornije tvrdim da s takvim postavljanjem stvari od strane same predsjednice Vlade i ostalih dužnosnika HDZ-a. Oni na takav način opstruiraju rad USKOK-a i Državnog odvjetništva', rekoa je Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

>> SDP i HDZ prebacuju odgovornost oko HEP-ovih stanova

Istinu su kod Uprave tražili i sindikati unutar HEP-a. Odgovor nisu dobili. 'Potpuno sam siguran i to odgovorno tvrdim da su se stanovi davali kroz više perioda, više uprava i zapravo više Vlada', rekao je Denis Geto, predsjednik GETOS-a.

Spominje li i to revizija Lea Begovića unutar HEP-a kojom je mahala predsjednica Vlade, pitaju se i sindikati. Bez razultata istrage ovaj će slučaj očito služiti samo u dnevno-političke svrhe.