Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

Svi optuženi u 'aferi Sibinj' proglašeni krivima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovoj je aferi općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za više od tri milijuna kuna.

Osječki Županijski sud u ponedjeljak je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika, optuženih za korupciju u tzv, "aferi Sibinj", kojom je općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Kruljcu PUŠTENE SNIMKE: 'Imamo veliki problem, USKOK nam je doš'o' Slika nije dostupna Zbog bolesti suoptuženika Po drugi put odgođen početak suđenja generalu Kruljcu

Nepravomoćnom presudom bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić na šest godina zatvora te, a bivši član općinskog Poglavarstva Ivan Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora.

Mesić: Nisam zapovjedio sporne radove

Poduzetnik Ivan Rimac osuđen je na tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Protiv prvooptuženog Batinića, koji nije nazočio izricanju presude, i drugooptuženog Miškovića sudsko vijeće odredilo je istražni zatvora, jer su dobili kaznu zatvora dulju od pet godina.

Predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vrban kazao je kako je dokazano da je zemljište u zoni maloga gospodarstva Sibinj prodano u suprotnosti sa svim dokumentima općine i Vlade koja je općini darovala zemljište, s ciljem poticanja razvoja gospodarstva. Dodao je kako je utvrđeno je da Općinsko vijeće nije donosilo odluke o prodaji zemljišta već da su odluke donosili isključivo optuženici Batinić i Mišković.

Sud smatra kako je Batinić, potpuno svjestan onoga što čini, protivno zakonu i aktima općine, omogućio fiktivan natječaj, kako bi zemljište dobile fizičke i pravne osobe, s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi

Sudsko vijeće drži kako optuženi Mišković, kao član Poglavarstva, zadužen za sport, nije imao ovlasti donositi odluke za prodaju zemljišta. Utvrđeno je da je Mišković angažirao generala Kruljca za izvođenje radova te da je cijelo vrijeme posredovao između Batinića i Kruljca. Sudsko vijeće zaključilo je da je optuženi Kruljac postupio suprotno zapovjedi načelnika GS Josipa Lucića iz srpnja 2007. da je za angažiranje postrojbi na izvanrednim zadaćama potrebno odobrenje načelnika GS-a, a zabranjuje se angažiranje inženjerije, na radovima koji nisu za potrebe HV-a. Vijeće je utvrdilo kako niti jednom zapovjedi nisu bili zapovjeđeni radovi u zoni maloga gospodarstva Sibinj, da je Kruljac, u rujnu 2007. dao zapovjed o radovima na nekoliko lokacija, koja odstupa od Lucićeve zapovjedi, a da se čak niti u toj zapovjedi ne spominju radovi u Sibinju.

Lucić: Kruljcu nikada nisam dao zapovjed za radove u Sibinju

Sud je odbacio Kruljčevu obranu, u kojoj je tvrdio da je za radove u Sibinju dobio usmenu zapovjed generala Lucića, na prijemu kod tadašnjeg predsjednika Mesića, jer iskazi ispitanih svjedoka Mesića, Lucića te gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, to nisu potvrdili.

Iako je optužba tvrdila da je izvedenim radovima državni proračun oštećen za 3,08 milijuna kuna, sudsko vijeće utvrdilo je da je RH oštećena 1,7 milijuna, a država se upućuje da ostatak iznosa, za koji se smatra oštećenim, potražuje u zasebnoj parnici. Optuženicima Batiniću, Miškoviću, Rimcu i Gariću je naloženo da općini Sibinj nadoknade štetu od 58,2 milijuna kuna, a optuženom Batiniću, Miškoviću i Kruljcu da RH nadoknade štetu prouzročenu obavljenim radovima.

Sudsko vijeće ocijenilo je kako je dokaznim postupkom utvrđeno postojanje dogovora Batinića i Miškovića, s optuženicima Rimcem i Garićem o sklapanju ugovora za kupnju zemljišta u zoni maloga gospodarstva, s ciljem njegove daljnje preprodaje, po znatno većoj cijeni, bez namjere započinjanja gospodarskih aktivnosti u zoni.

Utvrđeno je da su Batinić i Mišković, od optuženog Garića tražili dogovoreni novčani iznos, nakon što su doznali da je preprodao kupljeno zemljište. Sud je ocijenio da je utvrđeno kako je Sočković svjesno potaknuo Batinića i Miškovića na zlouporabu položaja i ovlasti, pa ga je stoga proglasio krivim.

Za optuženoga Kruljca sud drži da je postupio suprotno propisima HV-a, jer nije poštovao zapovjed nadređenog časnika, načelnika GS i izmijenio je njegovu zapovjed.

Čitanje presude i njezina obrazloženja trajalo je više od dva sata, a optuženi Mišković je, nakon toga, u pratnji pravosudne policije, odveden u istražni zatvor, jer mu je izrečena nepravomoćna kazna dulja od pet godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene