Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajnik Svete Stolice u RH

Sveta Stolica za Hrvatsku u EU i očuvanje kršćanskih vrijednosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveta Stolica podupire Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji, te izražava želju da svojim kršćanskim vrijednostima koje se nalaze u temeljima vlastitoga identiteta Hrvatska pruži Uniji poseban doprinos, izjavio je u srijedu tajnik Svete Stolice za odnose s državama, monsignor Dominique Mamberti nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

'Sveta Stolica podupire težnje Hrvatske da pristupi EU...od srca joj želim trajno napredovanje, kako na materijalnom tako i na duhovnom području. Također želim da sačuva i razvija one duhovne vrijednosti ukorijenjene u Kristovu evanđelju koje su vas pratile tijekom vaše povijesti i koje su snažno ukorijenjene u vašu kulturu', rekao je monsignor Mamberti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar vanjskih poslova Svete stolice u BiH Slika nije dostupna Patrijarh Ruske pravoslavne crkve pozvan u Rim

Ministar je zahvalio Svetoj Stolici na 'svekolikoj pomoći koju pruža Hrvatskoj od uspostave njezine suverenosti i nezavisnosti, pa tako i tijekom pregovaračkog procesa s Europskom unijom'. 'U razgovorima smo stavili poseban naglasak na važnost ulaska u EU, ne samo zbog gospodarskih i političkih pitanja već i zbog zajedničkih vrijednosti koje dijelimo', rekao je Jandroković, istaknuvši pritom da će Hrvatska posebnostima svoje tradicije obogatiti Europsku uniju.

U cilju očuvanja zajedničkih vrijednosti i sjećanja na velikane hrvatske povijesti, Vatikan i Hrvatska rade na zajedničkom projektu obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića. Dvije će pošte sljedeće godine izdati prigodnu marku posvećenu tom znanstveniku.

Jandroković je izrazio nadu da Hrvatska neće dugo čekati na posjet pape Benedikta XVI., dok je Mamberti kazao da, 'iako nije zadužen za prenošenje poruka državnim vlastima', misli da će javnost o tome 'uskoro dobiti neke obavijesti od hrvatskih i crkvenih vlasti'.

Dvije su strane razgovarale i o položaju Hrvata u BiH, složivši se da pripadnici hrvatskog naroda u BiH moraju uživati svu jednakopravnost s ostala dva naroda. Također su se složili da svim zemljama u regiji treba omogućiti europsku perspektivu jer je to važno za 'mir i stabilnost' ovog područja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene