Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je svećenik iz Slavonije i Baranje nepravomoćno osuđen zbog seksualnog odnosa s maloljetnikom, i to godinu dana uvjetno, odnosno šest mjeseci dobrotvornog rada, Provjereno istražuje je li za slučaj znao tko osim žrtve i počinitelja.


Tadašnji biskup na sudu je tvrdio da se ničega ne sjeća, no mladić, žrtva zlostavljanja, ispričao je novinaru Mati Barišiću kako je jedan od svećenika progovorio i svjedočio da su za taj zločin u nadbiskupiji svi znali, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute

Vezani članci Roditelji prvi put vidjeli svoga Palčića - 1 Iskustvo koje će pamtiti cijeli život: Pogledajte dirljivi trenutak kad su roditelji prvi put ugledali svoje Palčiće iz Petrove Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Muškarac (78) iz Rijeke optužen za pedofiliju nad djevojčicom mlađom od petnaest godina, prijeti mu do osam godina zatvora

Ekipa Provjerenog pronašla je tog svećenika i razgovarala s njim o spornom slučaju.

"Ne mogu o tome pričati jer sam vezan o tome za sud. Zovite biskupiju pa pitajte, ja sam kao građanin i čovjek obavio što sam morao“, rekao je.

Kada ga je reporter Provjerenog pitao: "A kao svećenik?", odgovorio je: "A nećemo sada te jeftine stvari... Pitajte tko je nadležan. Ja sam u sve to skupa sasvim slučajno upetljan. Ja sam to sve na sudu nakon svjedočenja stavio ad acta, nemam potrebe više o tome." 

Neposredno prije razgovora s reporterom Provjerenog, taj je isti svećenik održao misu na kojoj je govorio o ljubavi, istini i pravdi.

Mladić, koji je u trenutku kada je postao žrtva svećenika imao svega 12 godina, smatra da je kazna preblaga.

"Osjećam se užasno… totalno razočarano cijelim sustavom. Kazna je preblaga, cijeli sustav i DORH smatraju da je preblaga i žalit će se na presudu", komentirao je mladić, žrtva zlostavljanja, za Provjereno, dodajući kako mu se od prvostupanjske presude do danas nitko iz nadbiskupije nije ni obratio.

"Ne znam zašto se sada, kada je presuda donesena, ne mogu javno ispričati i reći – da, znali smo, žao nam je i pogriješili smo“, priča mladić koji posljednjih 18 godina živi uz pomoć šake tableta svakog dana.

Cijeli prilog pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22.30 na Novoj TV.