Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Povratak pobjednika"

Legendarni avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina izložen ispred MORH-a, na svečanost stigao i Gotovina

MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org)
MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Obris.org
Aktualno Galerija MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Foto: Obris.org +0 MIG Rudolfa Perešina ispred MORH-a (Foto: Obris.org) Galerija 1/2 >>
Ispred Ministarstva obrane održana je svečanost "Povratak pobjednika". Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti u povodu povratka aviona MiG 21 iz Austrije u Hrvatsku, kojim je na početku Domovinskog rata 1991. i velikosrpske agresije na Hrvatsku, prebjegao hrvatski pilot Rudolf Perešin.

Supruga Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin, na svečanosti je otkrila ploču posvećenu njezinu suprugu i slavnome događaju, dok su piloti MORH-a otkrili avion. Na svečanost je stigao i umirovljeni general Ante Gotovina.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

Govoreći o legendarnom hrvatskom pilotu kao ocu i suprugu, kćerka Daliborka Perešin-Kekelić prisjetila se riječi koje joj je njezin otac često upućivao.

"Moj tata uvijek mi je govorio da budem ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti i titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se ovo sve danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja predstavlja simbol otpora našu Hrvatsku", kazala je.

Na kraju, kći junaka Domovinskog rata poručila je: "Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i velike tuge, nikada svoju državu, ali nikada naglašavam, neću mijenjati niti za jednu drugu jer je volim i u nju vjerujem".

Ljerka Perešin otkrila je info pano postavljen uz avion njezinog supruga, a u predvorju Ministarstva obrane izloženo je originalno pilotsko odijelo legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina. Odijelo je posuđeno iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja.

"Poruka slobode, hrabrosti i snage"

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Zrinko Petener zahvalio je obitelji Rudolfa Perešina na žrtvi koju su podnijeli i dodao kako su njegovi pothvati dokaz kako je iza njega, njegova obitelj stajala u potpunosti.

"Kada se prisjećamo junaka Domovinskog rata, često možda i zaboravljamo da iza svakog junačkog čina ne stoji samo pojedinac i njegova odluka, nego je tu i potpora obitelji koje su svoje najmilije ispraćali na ratišta", kazao je Petener.

General Miljenko Filipović u ime predsjednika Hrvatskog sabora zahvalio se svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote ostavili na oltaru domovine istaknuvši veliku hrabrost i odlučnost hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

"Naš hrabri vitez učinio je veliki korak za našu domovinu iako je time ugrozio sebe i svoju obitelj. Ostavio je povijesni trag u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu kada je 25. listopada 1991. godine ušao u austrijski zračni prostor te tako zadao težak politički i moralni udarac agresorskoj vojsci, a hrvatskome narodu povećao vjeru, nadu i moral u najtežim danima borbe za slobodu", prisjetio se Filipović.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković u ovoj je prigodi istaknuo kako je današnji dan plod tihog, ali odlučnog plana Vlade da u Hrvatsku vrati legendarni MiG-21, jedan od ključnih simbola Domovinskog rata.

"I vojna i obrambena diplomacija zadnje dvije i pol godine radila je vrlo tiho i sustavno na svim razinama da se Perešinov MiG-21 vrati u Hrvatsku. Poruka koju je Perešin 1991. godine poslao ne samo hrvatskom narodu, već i cijelom svijetu – poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnost i domoljublja.

Ta poruka je danas ponovo s nama ovdje i na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu snažimo Hrvatsku vojsku i policiju te da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Mladim generacijama na taj način, šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskog rata.

Povratak MiG-21 veliko je priznanje i svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima", rekao je Plenković te zahvalio na zalaganju za realizaciju povrataka Perešinovog MiG-a 21 ministru obrane Damiru Krstičeviću te ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić.

Na posljednji let Rudolfa Perešina u pobjedničkoj operaciji Hrvatske vojske Bljesak, podsjetio je ministar obrane Damir Krstičević kazavši kako je upravo njegov avion uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja kojima je predstavljao nadu u teškom vremenu.

"Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Njegov MiG jedan je od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerljivu vrijednost“, rekao je ministar Krstičević.

"Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu. On je naše naslijeđe, on je dio tradicije pobjednika i sada je s nama, gdje i pripada.

Pružit ćemo mu dostojan dom", rekao je ministar obrane i kazao kako vjeruje da će se do 2025. godine, izgraditi vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje i kako će u tom muzeju, Perešinov MiG biti izložen na središnjem mjestu.

Iz Ministarstva obrane (MORH) pozvali su zainteresirane građane da dođu u nedjelju, 12. svibnja, na Trg kralja Petra Krešimira IV, kako bi vidjeli slavni avion.

MiG je u Hrvatsku  vraćen 7. svibnja, rastavljen u dijelove, u kamionima Hrvatske vojske. Zrakoplov koji je 1991. pripadao JNA, dvadeset i osam je godina bio u Austriji, izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu.

Danas u Gornjoj Stubici počinju tradicionalni "Susreti za Rudija", a ovogodišnje izdanje posebno je upravo zbog povratka aviona iz Austrije. Za popodne je najavljen bogat letački program. (MT/Hina)

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene