Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarada 500.000 eura

Sve više njemačkih studenata na Medicinskom fakultetu u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanje se ipak može unovčiti. Medicinski fakultet u Splitu već drugu godinu organizira i studij na engleskom jeziku, a jedna od dobrih stvari osim promocije splitskog sveučilišta u inozemstvu je i zarada od gotovo pola milijuna eura koja omogućava razvoj i daljnje zapošljavanje.

Studenti su većinom iz Njemačke, a najviše ih muči to što im je u Dalmaciji zimi - hladno. Predavanja su na engleskom, a program identičan onome koji uče studenti medicine na hrvatskom jeziku. Od 64 studenta na prvoj i drugoj godini, većina dolazi iz Njemačke.

'Htio sam studirati medicinu, a u Njemačkoj je prilično teško upisati se na fakultet medicine, morate imati iznimno visoke ocjene. Tražio sam druga mjesta za studiranje i pronašao Split', rekao je Nader Maai, student iz Njemačke.

'Sviđa mi se ovdje što radimo u maloj grupi i predavanja su dobra', rekla je Johanna. studentica iz Njemačke. Profesori kažu, za razliku od domaćih studenata, puno su otvoreniji i više pitaju.

'Pokazali su se na prvoj godini izuzetno dobri. Savladavaju predmete u roku, odnosno ne ponavljaju godinu i sa relativno dobrim uspjehom polažu te predmete', rekao je Zoran Valić, prodekan za studij medicine na engleskom jeziku.

>> Studenti Milanoviću: Kako ćete zadržati mlade u RH?; Milanović: Tu se adminstrativno ne može ništa učiniti

A što se tiče života u Splitu, lijepo im je ljeti, ali ne i tijekom zime. 'Hladno je, u mom stanu nema grijanja, a osim toga nema puno toga tijekom zime što možete raditi', rekla je Johanna.

'Grad je zimi praktički mrtav. Primjerice prošle zime sam vidio da grad uopće nije bio pripremljen za snijeg', rekao je Georg Bogatin, student iz Njemačke. Na medicinskom fakultetu kažu, na ovaj način uspješno prodaju znanje.

'Godišnja školarina za studij na engleskom jeziku iznosi sedam tisuća eura. Kad to pomnožite s brojem studenata, nije zanemariv iznos. To nismo prije tri godine imali. Dakle, to je jedna nova dobit gdje se mi na jedan način okrećemo tržištu', kaže Dragan Ljutić, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu.

Dobiveni novac tako mogu uložiti dalje u razvoj fakulteta. Na jesen namjeravaju pokrenuti i studij dentalne medicine na engleskom jeziku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene