Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča s juga

Sve u interesu građana? Prevoze turiste, a u gradskom ih prijevozu nedostaje

Aktualno Galerija Problem buseva u Dubrovniku - 4 Problem buseva u Dubrovniku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problem buseva u Dubrovniku - 3 Problem buseva u Dubrovniku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problem buseva u Dubrovniku - 2 Problem buseva u Dubrovniku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problem buseva u Dubrovniku - 1 Galerija 1/4 >>
Gradska tvrtka zadužena za javni prijevoz građana u Dubrovniku povremeno prevozi i putnike s kruzera te zarađuje poprilične svote. Privatnici koji obavljaju isti posao smatraju ih nelojalnom konkurencijom, a iz Grada tvrde kako je sve u interesu građana. Je li zbilja tako, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Građani Dubrovnika žale se kako bi trebalo više vožnji autobusima u gradskom prijevozu. Istovremeno, gradska tvrtka zadužena za javni prijevoz povremeno prevozi i putnike s kruzera te zarađuje poprilične svote.

Gradski prijevoznik koji vozi goste s kruzera koristi skraćenu rutu prema povijesnoj jezgri i ne plaća zaustavljanje za ukrcaj i iskrcaj putnika, a privatnici negoduju.

Luko Miloslavić, vozač autobusa, kaže da je agencija morala napraviti najavu i da je za ukrcaj i iskrcaj morala platiti 110 eura. 

Od takve naplate zaustavljanja na Pilama, i transferima s kruzera i izletničkim autobusima, Grad je samo u ovoj godini uprihodovao čak milijun i 600 tisuća eura, dok je prošle godine to bilo milijun eura.

Predsjednica Udruge autobusera Ragusa Bus Vesna Lukić kaže kako konkurencija ne postoji.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Gradska tvrtka u ovoj godini od prijevoza putnika s kruzera zaradila je 190.000 eura. Gradonačelnik uvjerava da nije bitna zarada, nego smanjenje gužvi.

"Ključna je brža protočnost putnika, jedan harmonika-autobus može ukrcati 140 putnika, a jedan obični autobus 50 putnika. U interesu je građana rasterećenje prometa i to je ključ", poručuje Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika. 

Pročitajte i ovo Izraelske trupe raspoređene su u južnom Izraelu na granici s pojasom Gaze Analiza Ivana Odrčića Bukti novi rat u svijetu: Slijedi li nam još jedan val rasta cijena hrane, plina i nafte?

U interesu je građana kvalitetan javni prijevoz, ali i cijena usluge. A kakva je ta cijena uz dodatne prihode gradske tvrtke? Od Dubrovnika su po iznosu mjesečne karte jeftiniji i Osijek i Pula, Zadar, Rijeka, Split - skuplji je samo Zagreb za jedan euro.

Više o ovome pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene