Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan dječak hospitaliziran

Objavljena analiza hrane u Splitu nakon koje je pozlilo učenicima: Evo što su stručnjaci utvrdili

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Objavljeni su nalazi analize hrane koju su prošlog tjedna jeli učenicima kojima je nakon ručka pozlilo.

Stigli su nalazi analize hrane skuhane 16. siječnja za učenike Osnovne škole Kamešnica iz Otoka, gdje je prošlog tjedna desetak učenika pozlilo, a jedan je hospitaliziran nakon ručka.

Analizu je napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije za Studentski centar iz Splita koji je tog dana pripremao obrok za cetinske učenike.

"Dostavljen nam laboratorijski nalaz za uzorak gulaša koji je isporučen u utorak (16. siječnja) te su rezultati pokazali da je uzorak zdravstveno ispravan", komentirali su iz Studentski centar za Slobodnu Dalmaciju.

Uzorak je uzet iz junećeg gulaša s graškom i tjesteninom te je dostavljen u sterilnoj teglici i u prijenosnom rashladnom uređaju na temperaturi od četiri Celzijeva stupnja. Dostavljen je 17. siječnja kada je napravljeno uzorkovanje iz kuhinje restorana.

Pročitajte i ovo Teretni brod za prijevoz pšenice, ilustracija Podaci WTO-a Zbog krize naglo pale isporuke pšenice. Ipak brige nema: "Svjetska trgovina pokazala je otpornost"

U uzroku nije pronađena salmonela, a ostale bakterije su unutar maksimalne dopuštene koncentracije. Koncentracija aerobnih mezofilnih bakterija je 100, maksimalna koncentracija je 1000, a za ostale bakterije nije jasno izmjerena koncentracija.

Podsjetimo, nakon ručka je jedan dječak hospitaliziran u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split, a tegobe je odmah nakon ručka osjetilo desetak učenika. Ravnatelj škole Miroslav Jukić je istog dana za medije izjavio kako je kuhar tog dana primijetio neobičan izgled hrane, nakon čega je obustavljena podjela.

Sanitarna inspekcija je pokrenula inspekcijski postupak te se rezultati još uvijek čekaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene