Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policijska uprava zagrebačka poziva građane da ne otvaraju vrata stana osobama koje se predstavljaju djelatnicima banaka ili policije radi provjere novčanica, jer su u porastu takve prijevare, a ako im najavljuju posjet, da o tome obavijeste policiju.


"Najčešći načini počinjenja kaznenih djela, kojima se oštećeni dovode u zabludu i omogućuju počiniteljima ulazak u stambene prostore i krađu novca, je ulazak u kuću radi popisivanja serijskih brojeva novčanica, mijenjanja ili sl. Načini su i, primjerice, zamjena novčanica radi odnošenja novca u banku, fotografiranja radi usporedbe, jer se novčanice mijenjaju ulaskom Hrvatske u EU pa na sebi moraju imati oznaku 'EU', novac će prestati važiti, krivotvoren je i treba ga predati, ali i da je novcu istekao rok trajanja i sl.", naglasila je policija u nedjelju.

Vezani članci Ilustracija ''Muškarac nagovara djecu da pođu s njim'': Zbog te objave podnesen optužni prijedlog Milena Denona, zaposlenica PP Korenica Ona je serijska pronalazačica novčanika: Vratila je i treći, a u njemu je bila hrpa novca

Policija poziva na oprez i kod slučajeva gdje počinitelj, pod nekom izlikom, ulazi u dom te razgovara s oštećenom osobom, dok drugi počinitelj istodobno neometano ulazi u prostor, krade novac i vrijedne predmete, a zatim se neprimijećen udaljava, što otežava pronalazak počinitelja.

Građani su upozoreni da, ako se nađu u sličnim situacijama, takve osobe nipošto ne puštaju u dom te da im ne predaju novac ili druge vrijedne stvari.

"U slučaju da građani od nepoznatih osoba putem telefona zaprime pozive u kojima se traži da nešto učine sa svojim novcem, zlatom i drugim vrijednostima, ili kažu da će netko doći radi provjere novca ili zlata, neka obvezno, u što kraćem roku, događaj prijave policiji pozivom na broj 192 ili 112", poručuju iz PUZ-a.

Istaknuli su da policijski službenici prilikom dolaska na adrese stanovanja pokazuju metalnu službenu značku i službenu iskaznicu. (Hina)