Trgovina, ilustracija
Trgovina, ilustracija Foto: Getty Images

Radnik ste u trgovini, ugostiteljstvu ili nekoj drugoj djelatnosti koja zahtijeva pojačan angažman i koji sat više na poslu tijekom turističke sezone? Može, ali postoje uvjeti pod kojima poslodavac od vas to može tražiti – bez postavljanja uvjeta


Od zaposlenika jednog trgovačkog lanca na uvid smo dobili Izjavu o pristanku na rad u preraspodjeli radnog vremena. Na početku Izjave jasno se ističe kako je riječ o preraspodjeli radnog vremena u trajanju od 60 sati tjedno, koliko bi radnici radili tijekom perioda od 1. svibnja do 31. listopada.

Vezani članci Videozid: Promet u maloprodaji - 1 Kupovna (ne)moć Hrvata: Na mjesečnoj razini Hrvatska bilježi drugi najveći pad u Europi Slika nije dostupna Trebate danas obaviti šoping? Pogledajte radno vrijeme većih trgovina i trgovačkih centara

Sindikat trgovine Hrvatske pitali smo je li takav zahtjev od strane poslodavca sukladan zakonu pošto je maksimalan fond sati koje radnik u punom radnom vremenu može ostvariti 50.

Odgovorili su nam da poslodavac može, kad se za to ukaže potreba i ako narav posla to zahtijeva, radno vrijeme organizirati u preraspodjeli.

"Preraspodjelu treba organizirati tako da tijekom jednog razdoblja radnik radi duže, a u drugom razdoblju kraće. Dok traje preraspodjela, a u nju ulazi vrijeme i duljeg i kraćeg rada, prosječno radno vrijeme radnika ne može biti duže od njegovog radnog vremena – punog ili nepunog. Tako kaže Zakon o radu, čl. 67. Poslodavac mora napraviti plan preraspodjele i ispuniti uvjete iz Zakona. Rad u preraspodjeli može trajati i 60 sati tjedno, uz ispunjenje određenih uvjeta", pojasnili su nam iz Sindikata trgovine.

Ipak, napominju da ako radnik ne želi raditi duže od 48 sati u preraspodjeli, ne smije trpjeti štetne posljedice. Ako pristaje na preraspodjelu radnog vremena, on to mora učiniti dobrovoljno i bez ikakvog pritiska. 

Također, radnik mora moći koristiti dan tjednog odmora u skladu sa Zakonom o radu. Dan tjednog odmora u izjavi ne mora biti niti naveden, jer ga kao zahtjev postavlja Zakon o radu.

Također, mora se poštivati dnevni odmor od 12 sati.

Iz Sindikata trgovine Hrvatske posebno napominju kako je svaka vrsta pritiska na radnika nezakonita te pozivaju radnike da im takve pojave bez odgode prijave, što mogu učiniti i anonimno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju