Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako tome stati na kraj?

Sve je veći broj nezaposlenih osoba, statistiku popravljaju sezonci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je stopa nezaposlenosti među najvećima je u Europi. Statistiku u ljetnim mjesecima ipak popravljaju sezonski poslovi u turizmu i poljoprivredi.

Sa stopom nezaposlenosti od 22 cijela 3% Hrvatska je na samom europskom vrhu. Odljev hrvatske radne snage, osobito mladih, donekle spašavaju sezonski poslovi u turizmu i poljoprivredi. Zašto je tome tako?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo HZZ traži 11.931 radnika Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Ivana Ivanda Inspektori 'češljali' Brač: Evo što su pronašli

Odgovor nam mogu dati samo dva broja. Prvi, onaj o broju nezaposlenih, gotovo 350 tisuća. I drugi, broj slobodnih radnih mjesta kojih nema ni 8 tisuća. U prosjeku to znači da će se od njih 45 zaposliti samo 1. Problem je u ponudi poslova. A ponude neće biti bez pokretanja gospodarstva. Hrvatska već godinama ne proizvodi, već preživljava na uslužnim djelatnostima osobito turizmu.

Po broju nezaposlenih Hrvatska je u samom vrhu Europe

Za mjesec i pol dana Davor će maturirati. Budući konobar vjeruje da ni dana neće provesti na burzi rada. 'Imam dosta ponuda tu u Osijeku i dole na moru, pa ćemo vidjeti šta je najbolje za mene', rekao je Davor Horvat čije je zanimanja među traženijima. Osobito za vrijeme turističke sezone.

'Obrtnička zanimanja, prije svega uslužna zanimanja, ugostiteljsko turistička. To je ono gdje se vrlo često otvaraju radna mjesta', ističe Željko Bugarić iz osječkog Zavoda za zapošljavanje.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je otvoreno 7771 radno mjesto. Kap u moru 348 258 nezaposlenih. Među njima je i nekvalificirana radnica Milka. 'Na birou sam već 27 godina. Preko biroa nikad nisam dobila nikakvu ponudu. Samo što sama uspijem u poljoprivredi, ništa drugo', rekla je Milka Capan.

Milka je u potrazi za sezonskim poslom u poljoprivredi. Bez kvalifikacije ne nada se boljem. No, zabrinjava ju nešto drugo. 'Ja imam tri školovana đaka. Znači ni jedan ne radi. To je strašno. Ako država ništa ne poduzme, nećemo imat ništa od države', dodaje Milka.

Ovako Vlada planira smanjiti nezaposlenost mladih

Bez škole, sa školom, svi u istom redu. I mlada profesorica književnosti je bez posla. 'Bez posla u struci sam, osim povremenih zamjena, dvije i pol godine', rekla je Maja Rogulja, nezaposlena profesorica književnosti. Svoju budućnost više ne vidi u učionici.

'Prekvalificirala sam se tako da sam dobila licencu za voditelja i instruktora joge i pilatesa. Od Ministarstva je odobreno tako da nešto u tom smjeru se nadam da će ići moj poslovni život', dodaje Maja.

Trude se hrvatski građani pobjeći iz crne statistike. Hrvatska je stopa nezaposlenosti među najvećima je u Europi. Statistiku u ljetnim mjesecima ipak popravljaju sezonski poslovi u turizmu i poljoprivredi. Samo iz Osijeka na more će se ove godine zaputiti oko 3 tisuće radnika. Uz konobare, kuhare i spremačice ove godine traženi su i trgovci, zaštitari te animatori. Prvi sezonci ovih su dana već krenuli na more. Želja svih njih je da sezona što duže traje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene