Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provjerili smo

Zašto strani radnici izbjegavaju Hrvatsku i što kažu oni koji su posao prihvatili

Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Veće kvote za strane radnike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Iako se u Vladi hvale velikim padom nezaposlenosti, u sektorima kao što su turizam i graditeljstvo i dalje nedostaje ljudi. Domaće radne snage jednostavno nema dovoljno da bi zadovoljila potražnju. Poslodavci zato sve više angažiraju strance, a nove kvote za takvo zapošljavanje povećane su na oko 27 i pol tisuća.

Na gradilištu blizu Zagreba koje je posjetila ekipa Nove TV, oko 40 posto radnika je iz inozemstva. Od toga ih je većina iz Albanije, a jedan od njih je i Gledis Sollaku. ''Imam više prilika. Ovdje imam posao i bolje je u Hrvatskoj. Ljudi su dobri i dobro je mjesto za posao. Bolja je plaća, imam više novca'', kaže Gledis.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Slika nije dostupna A 170.000 nezaposlenih Nedostatak radne snage: Hrvatska kreće s uvozom još više stranih radnika

Kada završi posao na ovom gradilištu, neće se vratiti u Albaniju, već ide na sljedeće gradilište u Hrvatskoj. Jer domaćim građevinarima potrebne su njegove vještine.

''Domaćih radnika uopće nema. Možete tražiti bilo koji profil radnika, u Hrvatskoj nemate nažalost nijednog profila radnika'', kazao je Dragutin Kamenski, građevinski radnik.

Zato je Hrvatska prisiljena na uvoz radne snage temeljem kvota. A kako je potražnja za stranim radnicima sve veća, Vlada je odlučila reagirati.

''Imamo uneravnoteženu ponudu i potražnju na tržištu rada i na traženje poslodavaca Hrvatske udruge poslodavaca, predlažemo povećanje dozvola za 3269'', rekao je na sjednici Vlade u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Kvote su povećane u sektoru graditeljstva, poljoprivrede i šumarstva, prometa, prehrambene industrije i turizma. Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je povećanje kvota. Ali problem još nije riješen.

''Za nas to znači da imamo mogućnost uvoza radne snage, a istovremeno s druge strane iste nema. Dakle oni fizički ne postoje. Nema ni u okruženju tako da će te kvote većim djelom, po meni, ostati neiskorištene'', kaže Kamenski.

Jer radnici iz zemalja u regiji sve više zaobilaze Hrvatsku koja im ne može ponuditi uvjete kakve će dobiti primjerice u Njemačkoj i ostalim zemljama zapadne Europe.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene