Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je imati na umu

Mnogi ih uzimaju zdravo za gotovo: Ovo je popis prednosti članstva u jednom od najvažnijih saveza na svijetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Građanima je članstvo Europske unije donijelo brojne prednosti.

Građani Europske unije možda već i zdravo za gotovo uzimaju neke od prednosti koje im je donijelo članstvo, poput putovanja bez putovnice i graničnih kontrola ili rada, stanovanja i umirovljenja gdje god žele u bloku 27 zemalja.

Uz to, stanovnici EU-a mogu znatno uštedjeti na telefonskim pozivima, prijenosu podataka i porukama kada putuju u drugu državu, ne plaćajući nekadašnje visoke cijene roaminga kojih se putnici još sjećaju po zlu.

Na stranu važna politička i ekonomska pitanja, ali za same građane to su možda i najveća postignuća članstva u Uniji.

Slijedi kratak popis koristi od članstva za građane EU-a:

- Više nisu potrebne putovnice. Valjana osobna iskaznica dovoljna je za prijelaz međunarodnih granica kao i za posjet zemljama koje nisu članice EU-a - Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj. Čak ni taj dokument načelno ne treba pokazati kada se prelaze granice. Privremene granične kontrole trenutno su uvedene između nekih zemalja.

- Vozačka dozvola priznaje se širom Unije.

- Vremena kada su prekogranični telefonski pozivi bili skupi stvar su prošlosti. Cijena poziva ista je kao i u korisnikovoj domovini, a isto se tiče tekstualnih poruka i podatkovnog prometa, kao i primanja poziva.

- Na snazi je slobodno kretanje radnika unutar EU-a. Građani mogu raditi u zemlji koju izaberu bez potrebe za radnom ili boravišnom dozvolom.

- Europska sveučilišta trebaju otvoriti svoja vrata nudeći jednake mogućnosti svim potencijalnih studentima iz zemalja članica. Iako kvalifikacije za upis jako variraju od sveučilišta do sveučilišta, činjenica da je mlada osoba iz druge države članice ne može biti razlog za odbijanje.

- Programi razmjene, poput Erasmusa, omogućuju učenicima, studentima i stažistima da se školuju i dobiju radno iskustvo u nekoj drugoj zemlji.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan problem Ne bira godine, a oko 80.000 Hrvata živi s posljedicama: "Riječ je o poremećaju koji duboko utječe na cijelo društvo"

Pročitajte i ovo Cijena mahuna Monopol u igri Za kilogram ovog povrća možete kupiti čak dva kilograma mesa

- Građani se unutar bloka mogu nastaniti gdje god žele, bilo da rade, studiraju ili odu u mirovinu. Poznata kao "sloboda kretanja", to je temeljna vrijednost EU-a. Pravo na ostvarivanje ove vrijednosti između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva prestalo je 31. prosinca 2020. i od tada se na Britaniju primjenjuju druga pravila.

- Prošlost je i potreba mijenjanja valuta i plaćanja provizije banci pri prelasku granice. Jedinstvena europska valuta, euro, zakonsko je sredstvo plaćanja u 20 zemalja.

- Zdravstveno osiguranje također vrijedi u cijeloj EU. Europska iskaznica zdravstvenog osiguranja vrijedi u cijelosti i hitna skrb pruža se pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao kod kuće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene