Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj djece koja koriste internet

Svako peto dijete sučeno je sa zlostavljanjem putem interneta: 'Trebamo reagirati, umjesto promatrati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje je pokazalo da je kod djece koja su doživjela cyberbullying, ali i onih koji su ga počinili ima više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja nego kod djece koja u tome nisu sudjelovala.

U Hrvatskoj dvoje od troje djece otvori Facebook profil prije nego navrši 13 godina, a od od onih koji ga imaju njih četiri od pet u obitelji nemaju pravila o sigurnom korištenju društvenih mreža što za posljedicu može imati i cyberbullying, odnosno uporabu interneta za neprijateljsko ponašanje prema drugoj osobi što uključuje slanje prijetećih poruka, širenje glasina, otkrivanje podataka dobivenih u povjerenju itd.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rad fakulteta nije upitan Jovanović: Fakulteti će u ratama morati platiti 46 milijuna kuna Poreznoj Slika nije dostupna Akcija na Facebooku Nezadovoljni će studenti u menzama jesti samo kolače?

"Grupa 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' pozivala je na javni linč"

To su podaci do kojih je u istraživanju došla nevladina, neprofitna organizacija 'Hrabri telefon', koja je uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas organizirala okrugli stol - Prevencija cyberbullyinga: što su nas djeca naučila?

U zadnjih devet godina od kada provodimo istraživanja raste broj djece koja koriste internet, a svako peto dijete primilo je uvredljivu poruku, navela je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander.

Istraživanje je pokazalo da je kod djece koja su doživjela cyberbullying, ali i onih koji su ga počinili ima više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja nego kod djece koja u tome nisu sudjelovala, istaknula je Buljan-Flander.

Počinitelji cyberbullyinga su anonimni, anonimnost povećava okrutnost prema žrtvi, a dramatičnost povećava i veliki broj osoba koji to mogu vidjeti, ondnosno pročitati. Kako se može osjećati dijete čije su fotografije u negativnom kontekstu objavljene na Facebooku, a što je vidjelo 20-ak tisuća posjetitelja, upitala je Buljan Flander ističući da je prevencija ključna, da se i roditelji i škole moraju uključiti kako bi se cyberbullying spriječio, a djeca zaštitila.

Nakon djevojaka iz Vinkovaca i djevojke iz Varaždina postale žrtve zlostavljanja na Facebooku

Trebamo reagirati, umjesto promatrati. Roditelji paze s kim im se djeca igraju u parku, a često zaboravljaju paziti koga im dijete preko interneta 'poziva u svoju sobu', ustvrdila je Buljan-Flander.

'Hrabri telefon' već deset godina provodi program 'Sigurniji internet', a uz brojne aktivnosti krenuo je i u snimanje spotova i aplikacija namijenjenih korištenju društvenih mreža i savjetima djeci i roditeljima.

Na okruglom stolu putem skypea sudjelovala je i profesorica Helen Cowie iz Velike Britanije navodeći da su istraživanja na uzorku od 23 tisuće djece iz zemalja EU-a pokazala da je njih pet posto jednom tjedno izloženo cyberbullyingu.

Uzroci cyberbullyinga mogu biti problemi u odnosima među djecom, prekid prijateljstva, ljubavnog odnosa, može doći i zbog zavisti, netolerancije itd. Posljedice su, navela je Cowie, osjećaj nedostatka neprihvaćenosti, osamljenost, nisko samopoštovanje, depresija.

Ističući kako pasivno prihvaćanje cyberbullyinga nije dobro, Cowie je poručila da je najbolja obrana od takvih stanja kada se djeca mogu povjeriti roditeljima ili bliskoj osobi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene