Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna oaza?

Ako su vam plaće niske to nije zbog poreza? Evo koliko poreza plaća obitelj s dvoje djece i dvije prosječne plaće

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Irena Weber, glavna direktorica HUP-a Irena Weber, glavna direktorica HUP-a Foto: DNEVNIK.hr Previsoki porezi - 1 Previsoki porezi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Previsoki porezi - 2 Previsoki porezi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Previsoki porezi - 3 Galerija 1/8 >>
O radu Porezne uprave raspravljalo se u petak na poreznoj konferenciji na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Ministar financija predstavio je novost - internetsku stranicu koja bi građanima i poduzećima trebala pomoći da nađu odgovor na vječno pitanje: jesu li porezi koje plaćamo previsoki?

Porezi koje plaćaju hrvatski građani i poduzeća među najnižima su u Europi. Ne vjerujete? Ako laže ministar financija, ne laže portal porezne konkurentnosti.

"Taj portal će biti funkcionalan, odnosno, on već je funkcionalan", kaže ministar financija Marko Primorac. Zvuči kao libertarijanska utopija - država smo u kojoj se svakom drugom građaninu plaća ne oporezuje. 

"Još uvijek, prema našim procjenama, oko 53 posto građana ne plaća porez na dohodak", kaže ministar Primorac.

Pročitajte i ovo Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća Mnogi su razočarani Velika porezna reforma, a plaće jedva da su porasle: Najviše pak muka imaju – računovođe

Poruka glasi: ako su vam plaće niske, to nije zbog poreza. Bračnom paru s dvoje djece i dvije prosječne hrvatske bruto plaće na porez i doprinosi pojest će oko 35 posto zarađenog. U čak 18 država članica Europske unije, u neto iznosu bi im ostalo - manje. Ali ako vam je dobit visoka, to možda i jest zbog poreza.

"91 posto poreznih obveznika u Hrvatskoj koji plaćaju porez na dobit, plaćaju porez po stopi od deset posto. A to je najniža stopa poreza na dobit u Europskoj uniji. Tu stopu još ima samo Bugarska", naglašava ministar.

Visoki porezi za one koji najviše zarađuju

Je li onda Hrvatska zapravo porezna oaza? Ekonomisti ipak staju na loptu...

"Što se tiče oporezivanja rada i kapitala, tu je uistinu činjenica da Hrvatska ima niže oporezivanje od sličnih zemalja u srednjoj i istočnoj Europi. Ono gdje mi odskačemo to je oporezivanje viših plaća", ocjenjuje Josip Funda iz Svjetske banke.

Pročitajte i ovo Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

Njih primaju radnici koji su nam važni.

"Riječ je o stručnjacima, o inženjerima, o liječnicima, o IT profesionalcima, dakle to su upravo oni segmenti zaposlenika koje bismo željeli zadržati u našoj zemlji", smatra Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Ipak, takvih koji plaćaju višu stopu poreza na dohodak je tek 12 tisuća. Pa ispada da visoke poreze u Hrvatskoj plaća tek 0,4 posto zaposlenih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene