Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog

Svađa na Vladi: Pusić protiv oporezivanja na drugi dohodak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS se pobunio protiv poreza na dohodak koji predviđa da svi građani plaćaju veći porez na drugi dohodak.

Tu se radi o honorarima, bonusi i ugovori od djelu. Pusić s rezervom uzima taj prijedlog poručivši da će on udariti na srednji sloj u Hrvatskoj, koji prema njezinim riječima ima plaću oko 9-10 tisuća kuna, a on čini pokretač društva.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

Naime, prema Linićevom prijedlogu porez na drugi dohodak plaćao bi se na bankarski bonus čak 40 posto, dok je do sada on iznosio duplo manje. Važno je istaknuti da se tim prijedlogom ne oporezuju plaće.

>> Premijer predložio uvođenje radne obveze liječnicima

>> Vlada Saboru predložila rebalans proračuna za ovu godinu 

Premijer  Zoran Milanović se nije složio s ministricom Pusić. On smatra kako će povećanjem poreza biti pogođen visoki i srednje visoki sloj društva. Kaže da se na taj način uvodi red. Ministar Ivan Vrdoljak napomenuo je kako je dobio papire tek u utorak te da stoga nije stigao reagirati.

Predstavljajući prijedlog zakona, ministar financija Slavko Linić podsjetio je da se trenutno drugi dohodak oporezuje stopom od 25 posto, a prema Vladinu prijedlogu oporezivao bi se s 12 posto, 25 ili 40 posto, ovisno o iznosu.

Linić je pri tome spomenuo menadžere u trgovačkim društvima, posebno u poslovnim bankama koji su, kako je rekao, nagrade i bonuse prikazivali kao drugi dohodak i na to plaćali porez od 25 posto, iako su ti bonusi bili višestruko veći od njihovih plaća.

Kao primjer naveo je i profesore i doktore koji ostvaruju više dohodaka, primjerice na fakultetima i u bolnicama.

Pusić je izrazila rezervu, jer bi, kako je rekla, Vladin prijedlog mogao imati konzekvence za srednji sloj, odnosno građane s plaćama između 9 i 10 tisuća kuna, od kojih se očekuje da budu motor oporavka.

Dodala je kako se taj problem može riješiti amandmanima na Vladin prijedlog ili raspravom o izmjenama poreznih stopa.

Premijer Zoran Milanović odgovorio je da se radi o visokom i višem srednjem sloju čije ekstra visoke plaće nisu primjereno oporezivane te da je takvo rješenje dogovoreno na Vladinim radnim skupinama.

Međutim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je da je to ministarstvo Vladin prijedlog dobilo tek u utorak navečer te nije stiglo reagirati, kao, kako je rekao, i u nizu drugih slučajeva. (D.Š. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene