Obavijesti Video Pretražite Navigacija
130,5 milijardi kuna

Linić: U 20 godina iz rada 'potjerano' 500.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić predstavio je smjernice za proračun za 2014. godinu. Za očekivati je da ćemo 2014. godine, prema sadašnjem planu proračuna imati 17 milijardi kuna minusa.

Ministar financija Slavko Linić rekao je kako će proračun države za 2014. godinu biti 130,5 milijardi kuna. Očekuje se da će država sljedeće godine 'zaraditi' 113,1 milijardi kuna. Razlozi za to su gospodarski rast, jačanje gospodarske aktivnosti i jačanje porezne discipline. Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o proračunu 'Evo kako se 'nenarodna' vlast odnosi prema braniteljima!' Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

Za očekivati je da ćemo 2014. godine, prema sadašnjem planu proračuna imati 17 milijardi kuna minusa.

'Dogodine smanjujemo, odnosno ukidano 36 parafiskalnih nameta', rekao je Linić.

Govoreći zašto je gospodarstvo dovedeno do ruba, Linić je naveo jedan od primjera - masovan odlazak u mirovinu posljednja dva desetljeća. 'U 20 godina smo 'potjerali' iz rada 500.000 ljudi. Da barem imamo privredu koja cvate, ali nemamo, to je nenadoknadiva šteta. Kad ćemo riješiti dug, to je jako teško reći', rekao je ministar financija.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna za 2013. kojim se prihodi državnog proračuna smanjuju za 2,9 milijardi kuna, na 110,25 milijardi kuna, a rashodi rastu za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna.

Tako je i deficit uvećan za 6 milijardi kuna, odnosno s 10,24 na 16,3 milijardi kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8 posto.

Vlada smanjuje i projekciju gospodarskog rasta te sada u ovoj godini očekuje rast od 0,2 posto, iako su projekcije nekih drugih institucija i nadalje negativne i govore o padu od 0,2 do 0,7 posto, rekao je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade s koje će, uz prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, Saboru biti upućen i prijedlog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016. godinu.

>> Sjednica Vlade: Na dnevnom redu rebalans proračuna

Obrazlažući predloženi rebalans ovogodišnjeg proračuna, Linić je smanjenje prihoda uz ostalo pojasnio nižim prihodima od PDV-a i carina zbog ulaska u EU. Rashodovna strana se pak uvećava za 3,3 milijarde kuna sanacije zdravstvenih ustanova, ali i zbog indeksacije mirovina i određenog rasta socijalnih izdataka.

Prekoračenje plaća u ministarstvima obrazovanja i unutarnjih poslova za 1,1 milijardu kuna pak ne uvećava se na rashodovnoj strani, jer su svi ostali smanjili svoje rashode pa se ti izdaci pokrivaju preraspodjelom, kao i oko 500 milijuna kuna za više mirovine i za naknade za nezaposlene. Ukupno je oko 1,6 milijardi kuna u proračunu za 2013. godinu pokriveno preraspodjelom unutar stavki proračuna.

Dakle, Vlada je uspjela kontrolirati rashodovnu stranu, ako se isključi sanacija zdravstva, rekao je Linić.

Deficit pak državnog proračuna se povećava na 4,8 posto BDP-a za ovu godinu, dok deficit ukupne države, odnosno državnog proračuna i izvanproračunskih korisnika, raste na 5,5 posto BDP-a za 2013. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene