Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Majka Luke Ritza poručila je Vladi i društvu da pogledaju predstavu o tragediji njezinog sina.


Dvije godine nakon uhićenja petorice maloljetnika koji su pretukli Luku Ritza - stigle su presude! Jedan maloljetnik ide u zatvor, drugi je dobio odgojne mjere, a protiv trećeg - je postupak obustavljen - jer ga se tereti za još jedno kazneno djelo. Luka Ritz postao je simbol borbe protiv maloljetničkog nasilja.

Vezani članci Gabrijela Čičković Potvrđena presuda vlasnici Doma za starije u kojem je izgorjelo šestero štićenika: "To je dostatna kazna za zlo" Ilustracija - 1 Pravni šamar za policajku koja je tužila državu zbog sporne presude: "Ona je šest sati bila izložena verbalnom, neverbalnom i fizičkom uznemiravanju"

>> Presuda: Jednom napadaču godina dana za smrt Luke Ritza

Epilog je ovo sudskog postupka protiv trojice maloljetnika koji su pretukli Luku Ritza. Jedan je svoju kaznu već prije odslužio, a protiv drugog je postupak obustavljen odmah na početku. Dvije godine i četiri mjeseca nakon Lukine smrti, za njegove roditelje bol je ista.

'Mi smo samo rekli da očekujemo da sa suda izađe poruka. Među nasilnike, među zlostavljače, među huligane koji maltretiraju i tuku djecu i odrasle po cestu', istaknula je Suzana Ritz, majka Luke Ritza. Odvjetnik jednog od optuženih zbog cijelog postupka koji je zbog maloljetnika vođen u tajnosti, nije smio govoriti o detaljima.

Napad bez povoda

'Prvenstveno se nadam da se ovakvi postupci više nikad neće voditi pred hrvatskim pravosuđem s ovako teškom posljedicom. I da će obitelj, škola, druge institucije, šira društvena institucija napraviti sve da se ovakve stvari ne događaju', zaključio je odvjetnik Krešimir Škarica.

Luka Ritz tek je počeo živjeti. Imao je 18 godina. Bio je maturant grafičke škole. 1. lipnja 2008. napala ga je skupina maloljetnika i to bez ikakvog povoda. 's time da su sva trojica optužena za počinjenje kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a samo dvojica za kazneno djelo teške tjelesne ozljede', rekao je Dražen Kevrić iz općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

'Poruka je izašla'

Prolazak kroz cijeli sudski proces za obitelj Ritz nije bio lagan, pa ga nisu htjeli ni pratiti. Okrenuli su se mladim i njihovim problemima, otvorili su savjetovalište. Izdali knjigu s Lukinim tekstovima, a jučer je bila i premijera predstave potaknute ovom tragedijom.

'Mislim da bi svi, svi...i Sabor, i Vlada, i svi ljudi koji rade po državnim institucijama, i koji su u bilo kojem doticaju s mladima da bi trebali otići gledati tu predstavu. Ta predstava je realno stanje društva u Hrvatskoj', poručila je Suzana Ritz. Po mišljenju mnogih, kazne moraju biti strože. Prošlog mjeseca petorica maloljetnika za premlaćivanje Josipa Klasnića dobila su po dvije godine zatvora.

'Poruka je izašla - to je sigurno', dodala je majka Luke Ritza. Kakva, znat će se uskoro kad se vidi situacija na ulicama. Obitelj Ritz od izmjene zakona i traženja strožih kazna neće odustati. I to zbog druge djece. Iako im njihovog sina više nitko ne može vratiti, kako je i sam Luka u zadnjoj školskoj zadaćnici napisao, svačije je pravo disati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju