Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda napadačima na Luku Ritza

Presuda: Jednom napadaču godina dana za smrt Luke Ritza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinski kazneni sud u Zagrebu izrekao je presudu trojici napadača na Luku Ritza.

Jedan od trojice napadača na zagrebačkog maturanta Luku Ritza poslijepodne je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, doznaje se na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu za mladež.

Pročitajte i ovo Uhićen još jedan napadač na maloljetnike Novo uhićenje VIDEO U Vukovaru uhićen još jedan napadač na maloljetnike: Policija objavila detalje Tučnjava u Vukovaru - 4 Izvijestila policija Istražni zatvor 23-godišnjaku koji je sa skupinom napao maloljetnike u Vukovaru: Istraga još traje

Još jedan mladić zbog nasilničkog je ponašanja dobio odgojnu mjeru, dok je protiv trećeg, optuženog za nasilničko ponašanje i teške tjelesne ozljede, obustavljen postupak jer je već bio u odgojnoj ustanovi.

Mladić koji je osuđen na zatvorsku kaznu u međuvremenu je postao punoljetan, a teretilo ga se za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, potvrdio je glasnogovornik Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić.

Kevrić je izjavio kako je sud mogao samo jednom maloljetniku izreći kaznu zatvora i da je to učinio. Objasnio je da ne bi bilo svrhovito izricanje odgojne mjere jer se ona već primjenjuje, a ne može mu se izreći maloljetnički zatvor.

'U ovom slučaju sud je mogao samo u odnosu na jednog maloljetnika primjeniti maloljetnički zatvor i to je sud učinio' Dražen Kevrić 'U ovom slučaju sud je mogao samo u odnosu na jednog maloljetnika primjeniti maloljetnički zatvor i to je sud učinio', rekao je Kevrić, nakon završetka postupka koji je bio zatvoren za javnost jer se vodio protiv maloljetnika.

Različiti iskazi vještaka

Presuda je trebala biti donesena još početkom mjeseca, ali je zbog neusuglašenih mišljenja vještaka državno odvjetništvo zatražilo nagodbu. Zagrebački vještaci tvrdili da je smrt Luke Ritza uzrokovala aneurizma, dok su splitski i riječki vještaci tvrdili da je premlaćivanje krivo za smrt mladog Zagrepčanina. Zbog toga je zatraženo i treće vještačenje koje bi otkrilo točan uzrok smrti.

>> Otkrivena spomen ploča Luki Ritzu

>> Napadač na Ritza priznao da je tukao njegovog prijatelja

Sud je u konačnici ipak zauzeo stav da je smrt Luke Ritza bila posljedica napada. Maturant Luka Ritz napadnut je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2008. na Mostu slobode, a preminuo je desetak dana kasnije zbog izljeva krvi u mozak.

Napadači su uhićeni u listopadu 2008. nakon što su Lukini prijatelji oblijepili grad plakatima s fotorobotom njegovog napadača i napisima 'Zagrebe zašto štitiš ubojicu' te 'Blago čovjeku kojeg ne optužuje vlastita savjest'.

Jedan od optuženih mladića uhićen je i u listopadu prošle godine zbog napada na dvojicu maloljetnika ispred trgovačkog centra Avenue Mall-a u Novom Zagrebu.

Po imenu Luke Ritza nazvana je i godišnja nagrada koja se dijeli učenicima i školama za promicanje tolerancije i nenasilja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene