Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra štrajk u srednjim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposleni u svim srednjim školama u Hrvatskoj sutra će u vrijeme prvog nastavnog sata početi štrajkati, najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec.

Čelnici triju sindikata udruženih u tzv. Vertikalu sindikata obrazovanja istaknuli su na konferenciji za novinare da očekuju uspjeh štrajka koji počinje sutra u srednjim školama, u četvrtak se priključuju osnovne škole, a u petak visoko obrazovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrde da su diskriminirani 'Ministarstvo je učinilo sve da Preporod ne sudjeluje u pregovorima' Slika nije dostupna Preopterećeni učenici Kreće se u reformu rasterećenja učenka

Smatraju da će Vlada na kraju ipak morati prihvatiti zahtjev da kroz idućih nekoliko godina nadoknadi zaostajanje njihovih plaća za plaćama u privredi za 21 posto.

Štrajkaši će nositi bedž "Štrajk za Hrvatsku znanja", a o trajanju i prekidu štrajka odlučit će Središnji štrajkaški odbor, koji će sam procijeniti što je najkorisnije za zaposlene u obrazovnom sustavu.

"Pozivamo ministra Dragana Primorca da stane na čelo Štrajkaškog odbora i da zajedno krenemo u Vladu, kao što je obećao na Skupštini našeg sindikata održanoj 2004. godine", rekao je Mihalinec.

Komentirajući poziv roditeljima da sutra pošalju djecu u srednje škole, Mihalinec je rekao da "onaj tko ih poziva u škole iako zna da će biti štrajka, snosi svu odgovornost za sve što se dogodi".

Roditeljima je poručio da štrajk nije uperen protiv njihove djece, već da nastavnici štrajkajući za bolje plaće i u korist djece.

Upozorio je da su naputci iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o popisivanju sudionika štrajka nezakoniti, jer ravnatelji nemaju pravo popisivati štrajkaše.

Također, eventualno neplaćanje vremena provedenog u štrajku neće utjecati na njegove sudionike, tvrdi Mihalinec, jer ako im svake godine uzimaju po 2,5 plaće (12 mjeseci po 21 posto) neka im uzmu i nekoliko dnevnica.

Većinski sindikati iz Vertikale sindikata obrazovanja pozdravljaju što se ovoga puta štrajku priključuje i pet manjinskih sindikata, pa bi sutra trebao početi prvi općesindikalni štrajk u hrvatskom obrazovanju.

Komentirajući današnje potpisivanje sporazuma između Vlade i sindikata državnih službi, koji su prihvatili Vladinu ponudu o povećanju plaća za pet posto, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ocijenio je da državni službenici time neće dobiti ništa.

Vladina ponuda o rastu osnovice za po pet posto u iduće tri godine zapravo je već prihvaćena u smjernicama njezine ekonomske politike, pa sindikati državnih službi u pregovorima nisu uspjeli izboriti ništa novo, kaže Ribić.

Čelnik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas uporno tvrdi da su državne službe u gorem položaju od javnih, pa ako je tako onda je za to odgovorna upravo njegova politika, kazao je Ribić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene