Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ljubav nas veže''

Korona mijenja i adventske programe: ''Pripremili smo čitav niz projekata kojima ćemo virtualno približiti advent"

Sutra počinje razdoblje došašća ili adventa, vrijeme kada se vjernici pripremaju za blagdan Božića, a gradovi raznim programima privlače posjetitelje. Ove godine, zbog pandemije, sve će biti skromnije.

Paljenjem prve adventske svijeće službeno je otvoren Advent u Zagrebu. Nakon što su je upalili u Splitu, zbog kratkog spoja prva adventska svijeća koja predstavlja nadu - se ugasila. Korona je izmijenila advent u gradovima. Zagrebačka turistička zajednica morala je prilagoditi program.

''Imamo samo scenografsko uređenje, blagdansko uređenje, tako će biti na još nekoliko trgova koje uređuje Turistička zajednica grada Zagreba u Donjem i Gornjem gradu. Međutim, s druge strane smo pripremili čitav niz drugih projekata kojima virtualno ćemo ipak približiti advent, došašće i ovo prekrasno vrijeme'', istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica TZ-a Grada Zagreba.

Nakana je izbjeći gužve. Nema koncerata, nema ni Ledenog parka, a na Tomislavcu umjesto toga - instalacija klizača. ''Preskočit ćemo ako već tako mora biti ovu godinu, ali da već iduću godinu ćemo opet degustirati sve što je nekad bilo'', rekao je Zagrepčanin Dario.

''Trebamo bit odgovorni i trebamo čuvat ugrožene. I zbilja mislim da nije teško odreći se čevapćića, kobasica i piva'', izjavila je Zagrepčanka Ivna.

Na splitskoj rivi održan je koncert. Ispred pozornice bio je ograđen prostor za 25 osoba kojima se mjeri temperatura pri ulasku. Svi programi bit će dostupni putem interneta. ''Danas, uz poruku 'ljubav nas veže', evo ljubav je jedina emocija koja nas može povezati u ovo vrijeme socijalne distance, vidimo da se programi mogu odvijati uz socijalnu distancu'', rekla je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Grada Splita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabranjeni sajmovi i prodaja Bandić podržao postavljanje kućica na Jelačićevu trgu: "Crni petak je jučer bio! Koga vi pravite bedastim?"

Pročitajte i ovo Marin Medak - 1 Ne mogu preživjeti Ugostitelji o oštrijim mjerama: "Skraćivanje radnog vremena je kukavički potez, neka nas zatvore i obeštete kao i ostale u Europi"

Tako je i u ostatku zemlje. Božićni ugođaj pružaju ukrasi na ulicama Siska. U Dugoj Resi otvoreno je klizalište, a u Šibeniku lampice već nekoliko dana krase ulice i parkove. Za razdoblje došašća prikladnije je vrijeme tišine i mira, poručuju iz Crkve.

''Imamo tu riječ advent ili došašće na hrvatski koja nam sama otkriva što je to. To je nečiji dolazak. Pa mi svi vjerujemo da je Isus Krist koji se rodio na Božić dolazi svakome od nas i danas u ovo vrijeme i zato želimo ovo vrijeme iskoristiti kao jedno duhovno vrijeme razmatranja, priprave. I Crkva propisuje da mi u Crkvi nemamo svečano pjevanje, da nemamo nekakve velike liturgije nego da sve imamo skromnije baš zato da bi onda slavlje Božića jače odjeknulo'', rekao je Anđelko Katanec iz Župe svetog Blaža. I samim time da jače odjekne vrijeme radosti i nade. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene