Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE VIDEO

Ups, kratki spoj! Paljenje prve adventske svijeće u Splitu prošlo u - oblaku dima: ''Doslovce smo ju zapalili!''

Tradicionalno paljenje adventske svijeće obavljeno je danas na glavnim trgovima u Splitu i Zagrebu. I dok je u Zagrebu sve prošlo u redu, u Splitu se velika adventska svijeća zbog kratkog spoja doslovce – zapalila.

Ususret Božiću, i ove je godine u Zagrebu i Splitu obilježen tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom gradskom trgu.

Pročitajte i ovo Božićno selo u Gornjem Dolcu - 4 Božićno selo Skriveni adventski dragulj u mjestu sa svega 107 stanovnika: "Kad smo započeli ovu priču, čak je i moj otac rekao - pa sinko moj, tko će ti tu doći" Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku - 2 stiglo iz Austrije Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb: "Ovo je prilika da svi skupa razmislimo"

Paljenje prve svijeće u Splitu nasmijalo je mnoge zbog malog incidenta. Naime, nakon što je upaljena prva svijeća nastao je kratki spoj na lampicama na instalaciji zbog čega se sve ubrzo zadimilo, a iskre su frcale na sve strane.

Na snimci se čuje i da se netko našalio: ''Doslovce smo ju zapalili!''.

Svijeća gori i u Zagrebu

Prva je svijeća upaljena i na zagrebačkom Manduševcu, čemu je prisustvovao gradonačelnik Milan Bandić. Prvu adventsku svijeću Bandić je zapalio zajedno s dječakom Lukom.

"Zabava, kultura i gastronomija samo su neki od pojmova koji su godinama opisivali našu Adventsku bajku, no, ove godine ona će biti nešto drugačija. 2020. godina nas je sve itekako pogodila. Potres, poplava, pandemija događaji su koji na prvu izgledaju nepremostivi. Ipak, kad pogledamo oko sebe istina je ponešto drugačija. Možda nema štandova i pozornica, ali pružene ruke i otvorena srca Zagrepčana sjaje daleko jače od svih štandova", rekao je Bandić.

Zagreb je u adventskom razdoblju okićen ukrasima i osvijetljen lampicama. Na Trgu bana Jelačića postavljen je veliki bor, a tu je i deset bijelih kućica zagrebačkih obrtnika.

Nema Adventa, ali...

Drugi novitet su Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine.

Iz Turističke zajednice Grada Zagreba ranije su izvijestili da u sklopu projekta "Svjetlost Adventa" s desetak institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivali su i stanare i sve ostale da postanu dio te inicijative.

"Time želimo pokrenuti toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i potaknuti i građane da se uključe i daju doprinos Adventu", poručili su iz TZGZ.

Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnji Advent u Zagrebu odvija se u puno manjem obimu, bez tradicionalne ugostiteljske ponude, poznatog klizališta - Ledenog parka i brojnih drugih kulturnih i zabavnih sadržaja te bez uobičajene predblagdanske gužve, domaćih i stranih turista.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene