Tradicionalno paljenje adventske svijeće obavljeno je danas na glavnim trgovima u Splitu i Zagrebu. I dok je u Zagrebu sve prošlo u redu, u Splitu se velika adventska svijeća zbog kratkog spoja doslovce – zapalila.


Ususret Božiću, i ove je godine u Zagrebu i Splitu obilježen tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom gradskom trgu.

Vezani članci Advent u Zagrebu nekad i sad Nekad i sad: Pogledajte kako je naljepši Advent u Europi izgledao lani, a kako izgleda danas Na Jelačićevu trgu postavljene kućice - 1 Bandić podržao postavljanje kućica na Jelačićevu trgu: "Crni petak je jučer bio! Koga vi pravite bedastim?"

Paljenje prve svijeće u Splitu nasmijalo je mnoge zbog malog incidenta. Naime, nakon što je upaljena prva svijeća nastao je kratki spoj na lampicama na instalaciji zbog čega se sve ubrzo zadimilo, a iskre su frcale na sve strane.

Na snimci se čuje i da se netko našalio: ''Doslovce smo ju zapalili!''.

Svijeća gori i u Zagrebu

Prva je svijeća upaljena i na zagrebačkom Manduševcu, čemu je prisustvovao gradonačelnik Milan Bandić. Prvu adventsku svijeću Bandić je zapalio zajedno s dječakom Lukom.

"Zabava, kultura i gastronomija samo su neki od pojmova koji su godinama opisivali našu Adventsku bajku, no, ove godine ona će biti nešto drugačija. 2020. godina nas je sve itekako pogodila. Potres, poplava, pandemija događaji su koji na prvu izgledaju nepremostivi. Ipak, kad pogledamo oko sebe istina je ponešto drugačija. Možda nema štandova i pozornica, ali pružene ruke i otvorena srca Zagrepčana sjaje daleko jače od svih štandova", rekao je Bandić.

Zagreb je u adventskom razdoblju okićen ukrasima i osvijetljen lampicama. Na Trgu bana Jelačića postavljen je veliki bor, a tu je i deset bijelih kućica zagrebačkih obrtnika.

Nema Adventa, ali...

Drugi novitet su Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine.

Iz Turističke zajednice Grada Zagreba ranije su izvijestili da u sklopu projekta "Svjetlost Adventa" s desetak institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivali su i stanare i sve ostale da postanu dio te inicijative.

"Time želimo pokrenuti toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i potaknuti i građane da se uključe i daju doprinos Adventu", poručili su iz TZGZ.

Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnji Advent u Zagrebu odvija se u puno manjem obimu, bez tradicionalne ugostiteljske ponude, poznatog klizališta - Ledenog parka i brojnih drugih kulturnih i zabavnih sadržaja te bez uobičajene predblagdanske gužve, domaćih i stranih turista.