Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić o stabilnosti regije

'Susjedne države se boje da će im RH raditi ono što nama radi Slovenija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da odnosi Slovenije s Hrvatskom mogu doprinijeti stabilnosti cijele regije.

Pusić se u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" , osvrnula na problem Ljubljanske banke s kojim slovenska vlada povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

Na pitanje kako Hrvatskoj susjedne države na zapadnom Balkanu gledaju na sporove između Slovenije i Hrvatske, Pusić je rekla da se sporovi rješavaju i podsjetila da su dvije vlade imenovale svoje financijske stručnjake koji traže rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša, ali je dodala da Hrvatska prema zemljama u regiji koje se približavaju EU-u ima drukčiji pristup.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Što je odlučio Basel? Slučaj Ljubljanske banke ponovno se zapetljava

>> Delo: Do rješenja pitanja Ljubljanske banke 'vrlo dug put'

"Iskreno rečeno, nama susjedne države boje se da ćemo im raditi ono što nama radi Slovenija", rekla je u razgovoru za "Dnevnik" od četvrtka. "Mi imamo drukčiji pristup jer smo zemljopisno i demografski uronjeni u regiju", rekla je ministrica Pusić, dodavši da je napredak tih zemalja u ostvarivanju njihovih europskih ambicija i sigurnosno pitanje.

"Za našu je stabilnost i sigurnost od izuzetne važnosti da zemlje u regiji koje nisu u EU-u na tom putu napreduju. Imamo tisuću kilometara granice s BiH. Nemoguće je zamisliti stabilnost Hrvatske, a mislim i Slovenije, bez stabilnosti ostatka regije", izjavila je Pusić za slovenski list.

Ponovila je stajalište kako smatra da pitanje Ljubljanske banke nije povezano s budućim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji i ratifikacijom pristupnog ugovora, no kako se nada da će se za to naći "racionalno" rješenje jer cilj ni jedne ni druge strane nije "dovesti drugu stranu u beizlaznu situaciju".

Hrvatska i Slovenija sada za pitanje Ljubljanske banke pokušavaju naći bilateralno rješenje, no sa slovenskim stajalištem da je riječ o sukcesijskom pitanju ne slaže se niti BiH čiji štediše poput hrvatskih do svojih depozita pokušavaju doći sudskim postupcima, upozorila je Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene