Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živi u smeću i fekalijama, ne plaća režije

SUSJED IZ PAKLA Ekipa Provjerenog istražila što se promijenilo u 6 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog vratila se u stan u koji je prvi put kročila u ožujku ove godine.

Opušci na podu, roj muha i crva u loncima, WC i kada zaštopani fekalijama. Prizor iz stana u zagrebačkim Dugavama - tko je vidio, nije zaboravio. Sva sreća pa ne znate kakav se vonj širi iz tog stana.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

Nakon priče Provjerenog, jedna se djevojka sažalila nad 50-godišnjakom koji inače za sebe kaže da je pedantan - i otišla počistiti smeće koje je on godinama skupljao. Čistila bi malo, pa povraćala puno. Doznajte što se promijenilo u 6 mjeseci koliko smo dali institucijama da reagiraju.

U ožujku kada smo prvi put kročili nogom u taj stan susjedi su bili revoltirani, nemoćni. Trpe, govorili su, teror pojedinca. Nakon priloga na redakcijsku adresu stiglo je nekoliko mailova u kojima se nudila pomoć. Ipak samo je jedna djevojka svojoj ponudi ostala dosljedna. Susjedu Iveku je došla očistiti stan. Padala je u nesvijest i povraćala kažu susjedi.

'Ona je očistila stan i to je bilo prije dosta vremena i nakon toga nemam pojma dalje tko je ni što je', priča predstavnik stanara Branko.

Pa smo ponovno otišli na Ivekova vrata vidjeti je li, nakon pomoći koju je dobio, promijenio životne navike. Ušli smo ne bi li ga probudili, zapljusnuo nas je smrad. Smeća i dalje ima, u manjoj količini doduše. WC je pak ista priča... On se nije probudio. Kaže Branko, nije mu dobro u zadnje vrijeme. Susjedi ga vide kako se trese, čak ga je i hitna odvela prije nekoliko dana.

Nakon pisanja svim institucijama, kaže Branko, ništa se nije promjenilo. Jedina opcija koju oni kao stanari imaju je postupak isključivanja iz zajednice. Drugim riječima - da ga se sudskim putem izbaci iz stana, ukoliko se većina stanara u tome složi.

'Imali smo skup stanara, ovi koji tu žive jesu "za", veći dio nije i to je onda teško izvedivo', objašnjava Branko.

Neki ga žale, neki su na drugoj strani zgrade i ne vide ga, drugi pak podnose smrad svaki dan. Ali kako pomoći čovjeku koji ne želi pomoći sam sebi? Centar za socijalnu skrb prvi je poduzeo konkretnije korake- pokrenuo je postupak oduzimanja radne sposobnosti kako bi Ivek dobio skrbnika. Ali od tada je prošlo 5 mjeseci, a radna sposobnost mu još nije oduzeta.

Nakon čekanja da se probudi, opet smo došli na vrata susjedu Iveku. Probudio se. Kaže da smeće baca koliko može, a da je cura koja je čistila dosta toga uspjela očistiti. 'Rmbala je ko veš mašina', kaže.

Ivek nam je rekao kako djevojka koja je čistila nije iz stana bacila ništa što on nije htio, odnosno uklonila je crve, čikove, sredila kuhinju koliko se dalo, stavila mu plahte na madrace. Sve ostalo-hrpe stvari, je ostalo na njemu.

Iz Centra za socijalnu skrb, kaže susjed Branko, stalno šalju pozive, međutim Ivek tvrdi da ih ne dobiva.

Pozive koje dobiva nisu od Centra već od suda. Trebao bi na vještačenje, a on se na sud samostalno nikad neće javiti. Bez vještačenja ne može mu se oduzeti poslovna sposobnost i tako u krug. To što Ivek skuplja smeće i uništava svoj i život susjeda nema formalni naziv unutar sustava pa tako nema ni postupak kojim se rješava. Drugim riječima za taj opsesivno kompulzivni poremećaj sakupljanja za one koji nemaju obitelj u Hrvatskoj još nema lijeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene