Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kiše na vidiku

Suša već sad ubire danak poljoprivrednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poskupljenje goriva nije jedino što hrvatske poljoprivrednike baca na koljena! Već zbrajaju štete zbog višemjesečne suše.

Najgore je na područjima koja su pretrpjela velike zimske nepogode, a sada i sušu. Primjerice, na otoku Pagu vladaju dosad nezapamćeni uvjeti. Štetu je u veljači napravila orkanska bura. Nanijela je poslicu, koja je na biljkama vidljiva čak i nakon mjesec i pol dana, jer otada nije pala ni kap kiše. Ishrana ovaca zbog toga je jako loša. To se najbolje vidi na smanjenju količina mlijeka za 20 posto, a zbog toga bi paškog sira moglo biti i 50 tona manje nego lani.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos

>> Potraje li suša, poskupljenje hrane je neizbježno

Suha zemlja, trava u tragovima, a sezona mužnje u punom jeku. Mlijeka je zbog suše manje nego lani. 'Mi smo nosili 80-85 litara, čak i više od toga u vrijeme mužnje, sad nosimo 65 litara', kaže Dubravko Pernjak, proizvođač sira.

Pastir Dušan je kao pomoćni pastir stigao iz Makedonije. Ovakvo stanje ne pamti. 'Ako ne padne kiša za 10 dana, sigurno će se musti manje mjesec dana', smatra on.

U Dubravkovoj sirani zbog suše će ove godine biti manje sira, baš kao i na cijelom otoku. 'Cirka 300 tona koje proizvede potok Pag, bit će manje 20 posto. To je 50 tona sira manje', ističe Pernjak.

Među poljoprivrednicima spas su pronašli tek oni koji imaju navodnjavanje. 'U uvjetima visoke temperature gdje nema vlage, sustav navodnjavanja samo može pomoći', kaže Ljubomir Paladina, poljoprivrednik.

Za vinogradare barem malo olakšanje, za ovčare prava muka. 'Za ovce nema navodnjavanja', naglašava pastir Dušan. Pravih kišnih razdoblja nema na vidiku.

HEP je zbog suše u prvom tromjesečju ove godine i smanjene proizvodnje električne energije u svojim hidrocentralama, i to 45 posto, izgubio već oko 60 milijuna eura! Ako godina bude sušna, Hrvatska će morati uvesti struje za 400 milijuna eura. Neće biti lako ni poljoprivrednicima. Iako nam od sutra slijede kišni dani, već sad je sigurno da će količine padalina predstavljati tek prolazno olakšanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene