Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šišljagić o pregovorima ništa ne zna

Suradnja HDZ-a i 'U ime obitelji'? Karamarko i Markić popili kavu u javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šišljagić ne osjeća se izostavljenom zbog druženja Karamarka i Markić. Njihove pregovore ne želi komentirati, ali na pitanje je li Markić HDSSB-u poželjan suradnik odgovara sa 'Zašto ne?'.

Sve su glasnije priče o mogućoj suradnji HDZ-a i inicijative 'U ime obitelji'. Tomislav Karamarko i Željka Markić zajedno su popili i kavu u javnosti. Izostavljenim se na desnoj sceni pak ne osjeća čelnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji također već dugo poziva na okupljanje desnice. Ni oni, naime, ne sjede skrštenih ruku. Stvara se, najavljuje on, nova alternativa na političkoj sceni.

Opcije izvan SDP-a i HDZ-a

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

'Razgovaramo s drugim opcijama izvan SDP-a i HDZ-a o zajedničkom izlasku na izbore. Napravit ćemo znatnu rotaciju političkih stranaka', najavljuje Šišljagić. Govori s dozom tajanstvenosti jer imena pregovarača ne želi otkriti. U igri je, dodaje, sedam-osam stranaka, 'možda i više'.

Tomislav Karamarko: Otvoren sam za sve što će Hrvatsku učiniti boljom

'Sve su te stranke prepoznatljive na političkoj sceni. Tu su i udruge, ali i istaknuti pojedinci'. navodi. Stavovi o ključnim pitanjima svima su im, kaže, jednaki.

'Nije to nikakva koalicija, već koordinacija, suradnja na potpuno dobrovoljnoj razini, nitko nikoga ništa ne sili', ističe.

Za pregovarački se stol sjelo još prije pola godine, a razgovori su intenzivirani u posljednjih mjesec i pol.

'Stanje u državi je vrišteće'

'Svi vodimo glavnu riječ, nitko se ne ističe', govori Šišljagić. Na upit je li inicijativa za okupljanje toga saveza bila upravo HDSSB-ova, odgovara da je ideja zajednička.

'Došlo je vrijeme kada su svi shvatili da jedino zajedničkim nastupom možemo nešto promijeniti, krajnji je trenutak za to. Osobne su ambicije isključene', navodi. Stanje je u državi, ocjenjuje, 'vrišteće, a država tone sve dublje'. Građanima je, smatra, prijeko potrebna nova mogućnost izbora. Da se danas raspišu izbori, bilo bi, vjeruje, teško glasovati.

'HDZ je u dva mandata napravio puno štete, a SDP i partneri primjer su lutanja, bez konkretnih rješenja', kaže.

O rezultatima pregovora javnost bi trebali zajedno obavijestiti za približno dva tjedna. Bude li sve po planu, izašli bi zajedno na izbore za Europski parlament. Ne bi tu bio kraj. Okupili bi snage i u utrci za Pantovčak, a na koncu i za naš parlament. HDZ im u priči o zajedničkom izlasku na izbore, kako sada stvari stoje, ne dolazi u obzir.

Otvoreni za pridruživanje

'S njima i sa svima drugima možemo razgovarati o projektima, to je poželjno', objašnjava.

Pregovore Karamarka i Ž. Markić ne želi komentirati jer o njima, kaže, ništa ne zna. Na upit je li im ona poželjan suradnik, odgovara: 'Zašto ne?'

'Ako je zainteresirana, možemo sjesti i razgovarati. Bili su njezini predstavnici na razgovoru i s nama. Vjerojatno će i ona imati nekakve uvjete'. otkriva naš sugovornik.

Savez je, naglašava, potpuno tolerantan i dobrovoljan.

'To znači da uopće ne razgovaramo o izbornim listama i poretku na njima. Tko ima posebne uvjete koji odudaraju od stavova većine, može se kasnije pridružiti', zaključuje Vladimir Šišljagić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene