Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčani Hvar je pred stečajem i zato je država odlučila vratiti dio svojih dionica i raskinuti ugovor s tvrtkom Orco iz Luksemburga.


Objašnjenje je to Fonda za privatizaciju koji i dalje nema konkretan odgovor kako je dopušteno stranom vlasniku da u 5 godina rada uništi hvarski turistički biser. Hvarske plaže, ulice i riva su puni. Hoteli isto ne stoje loše no ono što turisti ne vide je stečaj koji prijeti Sunčanom Hvaru. 'Da je izjava o jednostavnom raskidu izjavljena radi javnog interesa građana i ne bi smjela utjecati na poslovanje društva Sunčani Hvar', kaže Petar Čobanković, predsjednik Upravnog odbora HFP-a. Ministar je pokušao izbjeći otvoreno prozivanje Orca za Stečaj.

Vezani članci Zoran Milanović na Hvaru Milanović na Hvaru opleo i po Vučiću: "Nisam predsjednik Srbije nego Hrvatske. Ovo je moj posao. Dobro, Vučić bar ne priča o srpskom moru, zasad" Antonio Škarpa - 4 Gradonačelnik Starog Grada za Dnevnik Nove TV o požaru na Hvaru: "Nažalost, izgubili smo jedan život. Sve kuće koje su obranjene pale su u drugi plan"

>> Propast Sunčanog Hvara: U pet godina broj noćenja prepolovljen

Ipak istina je izašla na vidjelo. 'Upravo da spriječimo stečaj i zaustavimo daljnje financijske dubioze mi smo objavili jednostrani raskid ugovora', objasnio je Vedran Duvnjak, predsjednik Fonda za privatizaciju. 'U nekoliko navrata razgovaralo se o problematici Sunčanog Hvara', istaknuo je Duvnjak. Luksemburški vlasnik loše je poslovao s turističkim biserom čulo se danas. Zato je razvrgnut ugovor i time državi vraćeno 7 posto dionica pa Orco više ne posjeduje više od 50 posto.

'Ovo je klasični odnos vlasnika koji ne smije imati refleksije na poslovanje tvrtke, a mene najviše zanima redovna isplata plaća radnicima i dobavljačima', rekao je Ozren Matijašević iz HUS-a. 'Društvo je dovedeno u poziciju gdje je prezaduženo i ne može redovno izvršavati obveze prema vjerovnicima i nije osigurana redovita isplata plaća radnicima', kaže Duvnjak. Upravo se tim radnicima Orco obraća pismom u kojem ih naziva Glavnim pokretačem sunčanog Hvara, a Fond krive i za situaciju u tvrtki.

'HFP-u ne bi trebalo biti dopušteno da se igra s budućnošću Sunčanog Hvara na ovaj način. Time se igraju s daleko važnijim stvarima od zgrada i objekata. Oni se igraju vašim životima i životima vaših obitelji što vi ne biste trebali tolerirati', stoji u priopćenju ORCO grupe. Hvarski gradonačelnik koji je nazočio današnjoj sjednici fonda za privatizaciju en spori dio Orcovih ulaganja ali smatra njih su vodili drugi interesi, a ne dobrobit Hvara. 'Iskoristili su povjerenje Vlade RH i htjeli su prodavati nekretnine', tvrdi Pjerino Bebić.

Interese države i Hvara treba zaštiti i zato tvrdi ministar turizma nije problem što se potresi događaju u jeku sezone. 'To nije sretna priča to nije sretan brak, očito postoje problemi koji se vide u rezultatima, a to je turizam na Hvaru', smatra ministar turizma Damir Bajs. Od dolaska Orco grupe prije pet godina broj hvarskih noćenja je prepolovljen s 500 na 250 tisuća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju